Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lukijalta | Työssäoloehdon euroistamisessa vakavia puutteita – idea on hyvä

Hallitus on esittänyt helmikuussa 2022 työssäoloehdon euroistamista osana 110 miljoonalla eurolla julkista taloutta vahvistavaa työllisyyspakettia. Tämä tarkoittaa käytännössä ansiosidonnaisen työttömyysturvan leikkaamista noin 30 miljoonalla eurolla. Hallitus pyrkii näin parantamaan työllisyyttä työttömien toimeentuloa heikentämällä.

Työttömyysturvan työssäoloehdon kehittäminen ja muuttaminen työtuntien seuraamisesta tuloihin perustuvaksi ei itsessään ole huono asia, mutta nyt esitetty toteutusmalli pitää sisällään sudenkuoppia, jotka kohdistuvat pienituloisiin, varsinkin naisvaltaisten alojen osa-aikaisiin työntekijöihin.

Kun työssäoloehdosta poistetaan keinotekoinen 18 tunnin viikkotyöaikavaatimus, yhä useampi työtön pääsee ansiosidonnaisen työttömyysturvan piiriin, mikä on odotettu ja toivottu parannus. Hallituksen esittämässä mallissa vaihtelevalla työajalla tai satunnaisesti työskentelevien osalta päiväraha voi kuitenkin laskea nykyisestä tasosta. Palkattomat viikot kuukauden sisällä alentavat päivärahan määrää.

Heinäkuun lopussa Päijät-Hämeen työ- ja elinkeinotoimistossa oli kaikkiaan 11 820 työnhakijaa, joka oli 2 074 vähemmän kuin vuotta aikaisemmin heinäkuussa. Prosentuaalisesti työttömien määrä on siis vähentynyt 14,9 prosenttia.

Korjaus turvaisi pienipalkkaisten päivärahan tasoa.

Työnhakijoista kokoaikaisesti lomautettuja oli 641. Vuosi sitten heinäkuussa lomautettuja Päijät-Hämeessä oli 1 195. Prosentuaalisesti lomautettujen määrään on pienentynyt vuodessa 46,4 prosenttia. Lyhennettyä työviikkoa tekeviä työnhakijoita oli lisäksi 305. Työnhakijoista osa-aikatöissä on 494.

Hallituksen työllisyystoimet ovat siis purreet, mutta nyt aiottu uudistus sellaisenaan vaikuttaisi negatiivisesti moniin edellä mainittuihin osa-aika- ja lyhennettyä viikkoa tekeviin työnhakijoihin.

Hallituksen esitys tulee johtamaan osa-aikaisesti työskentelevien ja pienipalkkaisten työtekijöiden päivärahan heikentymiseen, minkä vuoksi muun muassa SAK on sitä vastustanut. Ongelmana on erityisesti ehdotettu puolikkaisiin työssäoloehtokuukausiin liittyvä päivärahan laskenta.

Hallitus on antanut esityksensä, ja se siirtyy eduskunnan käsittelyyn. Nyt onkin kansanedustajilla mahdollisuus ja velvollisuus pitää huolta, että annettu esitys ei aja pienipalkkaisia työntekijöitä entistä ahtaammalle taloudellisesti, varsinkin nyt, kun inflaatio on Suomessa 7,8 prosentin luokkaa.

Tämä uudistus pitää viimeistellä siten, että pienipalkkaisten työntekijöiden päiväraha ei heikkene, esimerkiksi kuten SAK on ehdottanut: ”Mikäli henkilön työssäoloehdon tarkastelujaksolta löytyy kuusi kokonaista työssäoloehdon täyttävää kuukautta, päiväraha määriteltäisiin näiden kuukausitulojen perusteella. Puolikkaat kuukaudet huomioitaisiin vain, jos työssäoloehto ei tarkastelujakson aikana täyttyisi kokonaisilla kuukausilla.”

Tämä korjausesitys turvaisi osin juuri heikommassa asemassa olevien työttömyyspäivärahan tasoa. SAK:ssa ei vastusteta kokonaisuudessaan tätä uudistusta, vaan esitetään tätä epäkohtaa korjattavaksi.

Kirjoittaja on SAK:n Hämeen alue- ja järjestöasiantuntija.