Lakitehtailusta

Joel Vainonen

Juutalaisten tiukka pitäytyminen ikivanhoihin pyhiin teksteihin on tuonut heille kirjan kansan nimen.

Suomalaisia voisi yhtä hyvällä syyllä kutsua lain kansaksi. Jo keskiajalla tunnettiin sanonta, jonka mukaan "maa on lailla rakennettava".

Vänrikki Stoolin tarinoista on ainakin vanhemman väen mieliin iskostunut maaherra Wibeliuksen jyhkeät sanat laittomuuksia vaatineelle "ryssäin voimien pääkenraalille" Suomen sodan aikana vuonna 1809.

Wibelius viittasi tuomarinpöydällä lepäävään Ruotsinmaan lakiin vuodelta 1734 ja totesi vakaasti "mut laki, ennen mua syntynyt, myös jälkeheni jää".

Hyviä periaatteita molemmat. Mutta suomalaisiin iskostunut/tettu käsitys lakien kaikkivoipaisuudesta on useimmiten valovuosien päässä talonpoikaisjärjellä ratkaistavista asioista.

Jos/kun nousee esiin jokin ennen kokematon ongelma, ratkaisuksi esitetään kuin apteekin hyllyltä uutta lakia.

Suomi on laaja maa. Kyllä tänne lakeja mahtuu. Ja Herra paratkoon kyllä virkamiehistö onkin pannut parastaan, että lakeja riittäisi joka lähtöön.

Viime vuonna eduskunta sääti yli kymmenentuhatta lakipykälää. EU-jäsenyys on kasvattanut lakivuorta entistä korkeammaksi. Mihin tällaista pykäläviidakkoa tarvitaan ja kuka sen hallitsee?

Totesihan jo Yhdysvaltain perustuslain yksi laatijoista ja myöhempi presidentti Thomas Jeffersson, että "jos laki on epäoikeudenmukainen, kansalaisella ei ole vain oikeus olla tottelematta lakia, hänellä on velvollisuus tehdä niin".

Kotoinen Olaus Petrimme tiesi saman asian: "mikä ei ole oikeus ja kohtuus, ei voi olla lakikaan".

Lakien kunnioitus rapautuu, kun säädetään kansan oikeudentuntoa loukkaavia lakeja. Esimerkkinä lakimuutos, joka estää muuntamasta tiettyjä näpistyksistä (lue myymälävarkauksista) annettuja sakkoja vankeudeksi. Kauppalaskunsa maksava rehellinen asiakas ei voi ymmärtää, miksi joku saa viedä kaupasta tavaroita ilmaiseksi.

Tai todetaan itsestäänselvyyksiä. Pelastuslakiin on rustattu pykälä, joka kieltää nuotion sytyttämisen, jos metsäpalon vaara on ilmeinen. Johan moisen kieltää kotikasvatuskin.

Lait ovat usein niin sotkuisia, että kääntyvät itseään vastaan. Oikeusministeriön pitkän linjan lainvalmistelija Markku Tyynelä on kertonut, miten hän kerran purki erään eläkepykälän mahdollisimman pieniksi palasiksi selvittääkseen sen ydinsisällön. Ilmeni, että pykälä tarkoittikin päinvastaista kuin mitä oli aiottu!

Lakiuskovaisuus on toisaalta tehnyt suomalaisista käräjätupariitapukareita. Kuudennen luokan kiistoihin haetaan oikeutta jääräpäisesti oikeusasteesta toiseen.

Kun itsensä kannalta myönteinen päätös kenties vuosien päästä tulee, ollaan tyytyväisiä, kun on saatu oikeutta, vaikka tuhkatkin ovat menneet käräjöimiseen. Sama asia kuin housuihin pissaamisessa pakkasella: ensin lämmittää, mutta sitten tulee entistä kylmempi olo.

Joel Vainonen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden Meisselikadulla roihahtaneesta tulipalosta annettiin vaaratiedote vaarallisen savun takia
 2. Odotus päättyy ja hyllyjen välit aukeavat, kun Lahden kirjastot avataan
 3. Lahtelaisen kuntosaliyrittäjän mukaan koronakevät leikkasi liikevaihdosta ison siivun: "800 neliön tiloissamme saattoi olla samanaikaisesti yhdestä viiteen treenaajaa"
 4. Hoitajajärjestöt hyväksyivät kunta-alan tessin – neuvottelutuloksessa hoitoalalle oma sote-sopimus
 5. 28.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeessä ei uusia koronavirustartuntoja maanantain jälkeen
 6. Lahden Mukkulan viljelypalstoilla ahertaa kansainvälistä porukkaa – "Mikä voisi olla parempaa kuin olla täällä auringossa"
 7. Suljetut ovet aukeavat Lahdessa hiljalleen – kuntosalit alkavat olla auki, ryhmäliikuntakin alkaa ensi viikolla
 8. Padasjoen suuri maastopalo saatu hallintaan – kytöpesäkkeiden sammutustyöt jatkuvat mahdollisesti vielä perjantainakin
 9. Lahden sivistyslautakunnassa erikoinen äänestysepisodi, puheenjohtaja järjesti uusintaäänestyksen vastoin lakimiehen ohjetta
 10. Koronakriisin aiheuttama hurja konkurssiaalto voidaan vielä välttää – "On raju arvaus, että edessä olisi 1990-luvun laman kaltainen tilanne"
 11. Matti Even Esalainen: Lahdessa virkamies vie ja valtuutetut vetävät kätensä lippaan
 12. Voiko Lahdessa pian nauttia terassioluen parkkiruudussa? Kaupunki pohtii uusia terassipaikkoja ja nykyisten laajennuksia keskustassa
 13. Kampustyömaa sulkee Kannaksenkadun - tuo Lahteen myös uuden kadunnimen
 14. Lasten pihaparlamentti Lahden Villähteellä antoi arvionsa entiselle bussitehtaalle oppimisympäristönä – kun kiipeilytelineet uupuvat, heitellään vaikka hiekkaa ja leikitään peiliä joka päivä
 15. Trendiherkut tarjoavat helpotusta kaukokaipuuseen – katso reseptit poke bowliin, focacciaan, dalgona-kahviin ja shakshukaan

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.