Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivitämme verkkosivujamme, tilaajien on kirjauduttava uudelleen

Pääkirjoitus Yrittäjyyskasvatusta nuorille on syytä lisätä entisestään

Suomessa on jo neljännesvuosisadan ajan vietetty syyskuun viidentenä yrittäjän päivää.

Suomen Yrittäjien perustamisesta oli päätetty 5.9.1995. Yrittäjän päivä näki ensi kertaa päivänvalon kaksi vuotta myöhemmin.

Yrittäjyydelle erikseen nimetyn merkkipäivän lähtökohdat olivat synkät 1990-luvun laman jälkimainingeissa. Yrittäjien Suomi oli poljettu syvälle suohon. Aineellisen laman, konkurssien ja lukemattomien henkilökohtaisten velkavankeuksien lisäksi maa oli käynyt läpi rankan henkisen mankelin.

Vuonna 2022 sanotaan, että tämä tai tuo kriisi koskee jokaista suomalaista. Niin koski lähes jokaista itsenäisen Suomen historian syvin lamakin.

Yrittäjyys ei todellakaan ollut hyvässä huudossa. Tarvittiin uutta itsetuntoa ja uskoa huomiseen. Sitä myös onneksi löytyi.

Se että lamasta noustiin sittenkin suhteellisen nopeasti uuteen työn, työllistämisen ja hyvinvoinnin Suomeen oli pitkälti yritysten ja asiaansa uskovien yrittäjien ansiota.

Yrittäjän päivä on Suomessa joka päivä. Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2020 Suomessa oli 294 965 yritystä, jotka työllistivät 1,4 miljoonaa ihmistä. Ylivoimainen valtaosa eli 93 prosenttia yrityksistä oli alle 10 hengen yrityksiä. Valtaosa uusista työpaikoista on 2000-luvulla syntynyt pieniin ja keskisuuriin yrityksiin.

Päijät-Hämeessä on noin 13 000 yritystä, joissa työskentelee noin 50 000 henkilöä. Maakunta on tunnettu eritoten perheyrityksistään, joiden osuus on täällä muuta maata korkeampi.

Yrittäjät nostivat Suomen suosta.

Työvoimapula ravistelee Suomessa hyvin monia ammattialoja. Se koskee myös yrittäjiä: väistyvien yrittäjien työpanosten jatkajiksi tarvitaan kipeästi uusia. Suomen Yrittäjien mukaan kolmasosalla yrityksistä on edessään sukupolvenvaihdos aivan lähivuosina.

Onneksi yrittäjäksi ryhtymisessä ei ole enää mitään ihmeellistä. Se ei muodosta enää myöskään jakolinjaa kansalaisten välille takavuosien tapaan. Laajasti ymmärretään, että kaikki ovat samalla asialla, niin työpaikkoja luovat yrittäjät kuin työntekijätkin. Mikä parasta, yrittäjän ura on suomalaisille nuorillekin jo yksi tulevaisuuden mahdollisuus muiden joukossa.

Yrittäjän päivä on tällä kertaa suunnattu erityisesti nuorille. Talous ja nuoret TATin kyselyiden mukaan jopa 36 prosenttia nuorista ajattelee voivansa toimia yrittäjinä. Se on hieno luku.

Yrittäjyydestä on syytä jakaa tietoa nuorille muutoinkin kuin yhtenä päivänä vuodessa. Onneksi kouluissa on jo sijaa yrittäjyyskasvatukselle. Sitä pitää entisestään vakiinnuttaa.