Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Pääkirjoitus Hoitajamitoitus kaipaa aikalisää

Hoitajamitoituksen tarkoituksena oli alun perin turvata vanhustenhoitoon riittävä määrä hoitajia, mutta mitoitus näyttää jo nyt tuoneen muassaan lukuisia ongelmia.

Esimerkiksi Päijät-Hämeessä seitsemän ympärivuorokautista hoitoa tarjoavaa hoivakotia alitti nykyisen lain vaatiman 0,6 henkilöstömitoituksen toukokuussa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) listaamassa seitsikossa on mukana sekä Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän että alueen yksityisten sote-yritysten palveluyksiköitä.

Hoitajamitoituksen vuoksi hoivapaikkoja on jouduttu sulkemaan, eikä uusia ole voitu perustaa työntekijöiden puuttuessa. Näin on tehty myös Päijät-Hämeessä, jossa palvelutaloista on suljettu kymmeniä asiakaspaikkoja.

Hoivakodeissa pitää olla lain mukaan kymmentä hoidettavaa vanhusta kohden kuusi hoitajaa. Huhtikuusta alkaen luvun on tarkoitus nousta seitsemään.

Päijät-Hämeessä lain vaatimaan 0,7 hoitajaan päästäisiin juuri ja juuri, mikäli yhtymä saisi palkattua kevääseen mennessä 90 hoitajaa lisää. Määrä tuntuu toki pieneltä, kun sitä vertaa koko maan 3 500 hoitajan lisätarpeeseen.

Rekrytointi ei kuitenkaan ole ollut helppoa, joten yhtymässä ei lisäpalkkauksien onnistumiseen uskota. Tulosaluejohtaja Terttu Leivo ennakoikin mitoituksen kiristymisen tarkoittavan lisää suljettuja asiakaspaikkoja. Yhä huonokuntoisemmat vanhukset sinnittelevät jatkossa kotona läheistensä tai ylikuormittuneen kotihoidon varassa. Kierre tuo entisestään painetta päivystyksiin ja vuodeosastoille.

Yhä huonokuntoisemmat vanhukset sinnittelevät jatkossa kotona läheistensä tai ylikuormittuneen kotihoidon varassa.

THL on toivonut hoitajamitoitukselle lisäaikaa vähintään vuoden verran, jotta hoitajien saatavuutta esimerkiksi koulutuspaikkoja lisäämällä ehdittäisiin parantaa. Perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindénin (sd.) mukaan lisäaikaa tarvitaan, mutta ei loputtomasti.

Nykyiseen 0,6 mitoitukseen on päästy palkkaamalla vanhuspalveluihin pääosin hoiva-avustajia, sillä lähihoitajien ja sairaanhoitajien määrä hoivakodeissa ei ole muuttunut. Hoiva-avustajien koulutus on lyhyempi kuin lähi- ja sairaanhoitajien.

Mikään nyt käsillä olevista keinoista ei ratkaise vanhustenhoivan ongelmia nopeasti. Alaa vaivaa henkilöstöpula, eikä työn sisältö houkuttele nykyisellä palkkatasolla. Nopeita ratkaisuja ei saada myöskään lisäkoulutuksella tai ulkomaisella työvoimalla, mutta niihin on syytä panostaa viimeistään nyt. Varsinkin kun hoivapaikkojen tarve entisestään kasvaa väestön ikääntymisen takia.

Vanhusten kunnollinen ja riittävä hoiva on sivistysvaltiossa itsestään selvää. Kun tilanne ei nytkään ole hyvä, ei sitä pidä ainakaan pahentaa pitämällä jääräpäisesti kiinni aiemmin sovitusta. Hoitajamitoituslaki on kaunis ajatus, mutta koska se ei ilmiselvästikään nykyisellään toimi, on voimaantulon aikataulua kyettävä lykkäämään.