Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuliko kotiseudun uutiset luettua tällä viikolla? Testaa tietosi uutisvisassa.

Lukijalta | Suomen hallituksen Ruususen uni ilmastotoimista

Ennätyksellisen lämpimän syyskesän jälkeen Eurooppa viileni. Pahimmat ennusteet kertovat tulevan talven olevat ainakin yhtä kylmä kuin edellinen. Se on pääteltävissä siitä, että vuosien keskilämpötilat poikkeavat vain muutaman asteen.

Hallitus koettaa saada Suomen ilmastohankkeella koko maapallon tai ainakin pohjoisen pallonpuoliskon ilmakehän hiilidioksidin hallintaan. Kaikki haluavat toimensa vaikuttavan kiehtovilta. Se on vaalien alla tyypillistä ja hyväksyttävää, vaikka toisinaan tuntuu arveluttavalta, että koko valtakunnan kohtaloa pyöritellään puolueiden etujen mukaan.

Euroopan unionilla on yhteinen ilmastopolitiikka. Se on jo sinänsä paradoksi alueen ja kansojen epähomogeenisuuden takia. Eurooppa ulottuu pohjoiselta napapiiriltä lämpimään Välimereen ja Atlantin merellisen lämpimästä sylistä lähes Siperian hyiseen kylmyyteen.

Tämän lisäksi Suomessa vihertävä hallitus pani ilmastotavoitteet rutkasti korkeammalle, kuin unioni ehdotti. Näillä reunaehdoilla ei ole odotettavissa oikeita ratkaisuja. Porukan hajanaisuutta kuvaavat Unkarin ja Puolan jukuripäiset hallitsijat, joita Euroopan Ursula von der Leyen koettaa saada kuriin ja järjestykseen.

Voidaan arvailla, mitä tapahtuu vaalien jälkeen, kun hallitus vaihtuu. Siinä on sitten Petteri Orpolla (kok.) ja räiskyvällä opportunistilla Riikka Purralla (ps.) etsikkoaika. Saattavat päättäjien hiuskuontalot harventua, kun koettavat etsiä rahaa valtion budjettiin.

Kirjoittaja on geologi, eläkkeellä.