Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lukijalta | Kela-korvaukset on hinnoiteltu sisään lääkkeiden hintoihin?

Kansainväliset yritykset käyttävät kohdemaidensa hinnoittelussa niin sanottua ostovoimaindeksiä (PPP eli Big Mac -indeksiä). Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että tuotteet hinnoitellaan kunkin maan ostovoiman perusteella. Toisin sanoen McDonald'sin hampurilaiset ovat eri maissa sen hintaisia, että kuluttajat pystyvät niitä ostamaan.

Myös muita tuotteita, kuten esimerkiksi lääkkeitä hinnoitellaan saman indeksin mukaan. Jos verrataan suomalaisten reseptilääkkeiden hintoja eurooppalaisiin nettikauppojen hintoihin, hinnat näyttävät olevan Suomessa kalliimpia kuin esimerkiksi saksalaisissa verkkokaupoissa. Kun sitten katsoo tarkemmin, vaikuttaa vahvasti siltä, että erotus on jotakuinkin Kela-korvauksen suuruinen.

Vaikka suomalaisilla resepteillä voikin nyt ostaa myös saksalaisista verkkokaupoista, halvimpien lääkkeiden osalta toimituskulut ovat sen verran suuret, että ostaminen ei välttämättä kannata.

On myös kuitenkin harvinaisempia lääkkeitä, joista Fimea vaatii maksullisen erikoisluvan lääkkeen ostamiseksi. Luvan hinta riippuu siitä, kuinka nopeasti lupa toimitetaan apteekkiin. Hinta on +/-50 euroa lupaa kohden. Tällaista käytäntöä ei ole muissa EU-maissa, joten tällaisissa tapauksissa lääke kannattaa ostaa ulkomaisista verkkokaupoista, joissa toimituskin on nopeampi kuin Fimean lupakäsittely.

Fimea on outo lintu, koska suurista linjoista päättää EU:n yhteinen European Medicine Agency (EMA), jonka päätöksiä Suomessakin on noudatettava. Fimea on tässä vain eräänlainen suojatyöpaikka?

Vaikuttaa siis siltä, että kun verrataan hintoja meillä muuhun Eurooppaan tai vaikka Viroon, on perusteltua syytä epäillä, että Kela-korvaukset on hinnoiteltu sisään lääkkeiden hintoihin ostovoimapariteetin perusteella. Kela-korvaushan merkitsee, että korvauksella tasoitetaan hinta suomalaisten ostovoimaan sopivaksi.

Korvausten leikkausten asemesta hallituksen olisikin mietittävä, miten hintataso saadaan eurooppalaisittain vertailukelpoiseksi. Olisi myös mietittävä, putoavatko hinnat eurooppalaiselle tasolle, jos korvaukset poistetaan kokonaan, ja pystyvätkö kuluttajat ostamaan lääkkeitä niillä hinnoilla? Myös Kela-korttiin voidaan vähävaraisimmille lisätä koodi, jolla saadaan korvaus niin, etteivät lääkevalmistajat asiasta tiedä.