Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lukijalta | Sähkön hinta – joku vetää välistä

Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2020 Suomen sähkön tuotannosta tuotettiin ydinvoimalla 34 prosenttia ja uusiutuvilla 52 prosenttia, eli yhteensä 86 prosentissa tuotannosta käytettiin primäärienergian lähteitä, joiden hinta ei ole mainittavasti noussut.

Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan ydinsähkön tuotantokustannus on noin kuusi senttiä kilowattitunnilta (c/kWh) ja biomassan (sahauksen sivuvirrat, metsähake ym.) hinta on edelleen luokkaa 2,5 senttiä kilowattitunnilta. Biomassa hyödynnetään pääsääntöisesti yhdistetyssä lämmön ja sähkön tuotannossa, jossa sähkö on lämmön tuotannon sivutuote ja lämpö myydään erikseen hintaan noin kuusi senttiä kilowattitunnilta.

Kun nyt uutisoidaan sähkön hinnan nousevan jopa 30–50 c/kWh, joku vetää välistä ihan kunnolla. Tuotantokustannukset pääosassa sähkön tuotantoa eivät ole juurikaan nousseet, eli edelleen valtaosa sähköstä tuotetaan siten, että sen tuotantokustannukset ovat selvästi alle 10 c/kWh.

Toivoisin sähkön tuottajien perustelevan, millä perusteella sähkön myyntihinta on moninkertaistumassa, vaikka pääosassa sähkön tuotannosta kustannukset ovat nousseet vain marginaalisesti?

Kirjoittaja on lahtelainen.