Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Itsenäisyyspäivän kunniamerkkien saajat julkistettiin – katso ketkä palkittiin Lahden seudulla

Pääkirjoitus Kriisien ketju on koetellut mielenterveyttä

Suomessa on viimeisen runsaan kymmenen vuoden aikana rämmitty kriisistä toiseen. Vuonna 2008 alkanut finanssikriisi syöksi maailmantalouden jyrkkään alamäkeen. Moni menetti työpaikkansa, ainakin väliaikaisesti. Vaikka keskuspankkien hätärahoituksella pahin saatiin vältettyä ja rahajärjestelmä pidettyä pystyssä, varsinkin Suomen talous jumittui hitaan kasvun uralle. Työttömyys laski hitaasti.

Kun taloudessa alkoi näyttää lopulta valoisammalta, koitti uusi isku. Koronapandemia iski erityisesti matkailu- ja ravintola-alan yrityksiin. Etätyöskentelyn ohella myös koululaiset siirtyivät opiskelemaan koteihin. Varsinkin pienten lasten tuki oli tarpeen, jolloin vanhempien oli vuoroteltava opettajan roolin ja oman työntekijän roolinsa välillä. Tuntemattomaan kulkutautiin liittyvät pelot vaihtuivat arjen ahdistukseksi. Henkilökohtaiset tapaamiset ja työpaikan palaverit sekä kahvikeskustelut ovat jääneet etätöiden jalkoihin. Myös tällä on kielteinen vaikutuksensa ihmisen mieleen. Luontainen vuorovaikutus on jäänyt puuttumaan.

Päättäjien on keskityttävä juurisyiden torjumiseen.

OECD arvioi vuonna 2018, että mielenterveyden ongelmista syntyy Suomessa vuosittain yli 11 miljardin hintalappu. Summasta runsas puolet on terveydenhuollon kustannuksia ja loput kohdistuvat yrityksiin ja ylipäätään työmarkkinoihin. Kustannusten osuus vuoden 2018 bruttokansantuotteesta oli 5,32 prosenttia, mikä oli Euroopassa toiseksi korkein Tanskan jälkeen. Summa on lähes kaksi kertaa suurempi kuin yritysten maksamat tuloverot kokonaisuudessaan.

Finanssikriisin ja koronapandemian jälkeen on tullut lyhyellä aikaa kaksi ahdistavaa asiaa lisää. Helmikuussa Venäjä aloitti hyökkäyssodan Ukrainassa, mikä koetteli turvallisuudentunnetta rajulla tavalla. Voimakas inflaatio on puolestaan nostanut elintarvikkeiden ja energian hintoja.

Talveen varautuminen ahdistaa, ja se näkyy alan ammattilaisten tilastoissa. Suomen Mielenterveys ry:n mukaan Mielen kriisipuhelimeen tulevien soittoyritysten määrä on jatkuvassa kasvussa. Järjestön tiedotteen mukaan heinäkuussa puheluita tuli lähes 35 000, mikä on korkeampi määrä kuin koskaan aiemmin.

Vaikuttaa siltä, että oman talouden asiat rassaavat nyt monien ihmisten mieltä. Sen vuoksi päättäjien on keskityttävä juurisyiden torjuntaan, eritoten energian hinnan pitämiseen edes jollakin järjellisellä tasolla. Jos kotitalouksien taloudelliset ongelmat kärjistyvät mielenterveyden ongelmiksi, hintalappu yhteiskunnalle nousee nousemistaan.

Mielenterveys­kuntoutujien määrä moninkertaistunut 2000-luvulla, Päijät-Hämeen tilanne monia maakuntia valoisampi