Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Itsenäisyyspäivän kunniamerkkien saajat julkistettiin – katso ketkä palkittiin Lahden seudulla

Lukijalta | Käyttöhuoneita suunnitellaan – vahvaa panostusta päihderiippuvuuksien ehkäisyyn ei näy

Huumeiden käyttöhuoneista kirjoittivat Pasi Tuomaila ja muut asiallisesti Etelä-Suomen Sanomien mielipidesivulla 18.8. Keskustelua kannattaa jatkaa.

Suomessa nuorten aikuisten huumekuolemat ovat kansainvälisessä tilastossa huipulla. Tätä suunnitellaan vähennettäväksi ohjaamalla huumeiden käyttäjät erityisiin tiloihin, joissa ammattihenkilöt valvovat heidän turvallisuuttaan. Kun yliannostelu vaarantaa käyttäjän hengen, hänet toimitetaan nopeasti hoitoon.

Todennäköisesti kuolemantapaukset tosiaan vähenevät. Jotta käyttöhuoneet toimisivat tehokkaasti, niitä pitää olla paljon, sillä huumeannostaan tarvitseva haluaa saada piikkinsä heti. Hän ei jaksa odottaa julkista kulkuneuvoa toiselle puolelle kaupunkia eivätkä hänen rahavaransa eivät riitä muuhun kuin huumeen hankintaan.

Valvomaton piikittäminen jatkuu. Käyttöhuoneiden pätevä toiminta vaatii paljon henkilöstöä. Yllätyksiä ja vaaratilanteita ilmaantuu käyttäjille ja henkilöstölle. Milloin tahansa voi tapahtua mitä tahansa.

Päihtyneenä juhliminen esitetään normina.

Ei ole mahdollista, että käyttöhuonetta hoitaisi vain yksi ammattilainen. Tiloissa tarvitaan tuplamiehitys. Puolet henkilöstöstä on väkivaltatilanteiden hallitsemiseen kykeneviä miehiä. Huumeiden käyttäjät voivat ryöstää toisiaan ja myyjät periä heiltä saataviaan. Myös ympäristön valvonta on välttämätöntä.

Vilkas käyttöhuone vaatii perushenkilöstön työaikaa: Kaksi työntekijää, neljä työvuoroa vuorokaudessa, kuusi aktiivituntia työntekijää ja työvuoroa kohti.

Yhteensä 48 tuntia vuorokaudessa käyttöhuonetta kohti. Viikossa kertyy 7 x 48 työtuntia, 336 työtuntia. Kun otetaan huomioon henkilöstön lomat ja muut poissaolot, tuntimäärän voi kertoa 1,5:llä: 504 tuntia viikossa. Yhden käyttöhuoneen työpanos saadaan kokoon 13 henkilöllä.

Laskelmaani sopii moittia. Vasta-argumenttina voi esittää, että henkilöstön tarve on liioiteltu. Toimintaa ei kuitenkaan voi suunnitella sen toiveen varaan, että kaikki sujuu aina hyvin ja rauhallisesti. Pitää olla 24/7-valmius kohdata ruuhkat ja yllättävät, isot ongelmat. Asiakkaiden epäluotettavuus on tosiasia, ja arvaamattomuus, hallitsemattomuus on otettava huomioon.

Jotta huumeiden käyttöpalvelu olisi tasa-arvoista, käyttöhuoneita tulee todella olla lukuisia. Suomessa kovien huumeiden käyttäjiä on vielä aika vähän, mutta lukumäärä lisääntyy yleisen mielipiteen ja politiikkojen suosiessa huumeiden käytön lisäämistä.

Voidaan kritisoida, että huumeiden käyttäjille tarjotaan poikkeuksellisen hyvää palvelua samalla, kun monet muut sairaudet jäävät heikolle hoidolle resurssien puutteessa. Suomen tärkeintä päihdettä, alkoholia, alkoholiriippuvaiset juovat pakkasessa puiston penkillä ja sammuvat paleltuneina hankeen. Ravintoloihin heillä ei ole varaa. Valvottuja, maksuttomia juomapaikkoja pitää perustaa. Se siitä.

Vahvaa panostusta päihderiippuvuuksien ennalta ehkäisyyn ei näy. Päinvastoin, päihtyneenä juhliminen esitetään normina. Huumeiden aloittamisen houkutteluun törmää kaikkialla. Nuorison idolit saisivat aikaan paljon hyvää toimimalla esimerkkeinä ja mielipidejohtajina.

Yleislääketieteen ja psykiatrian erikoislääkäri, Hollolan kunnanvaltuutettu (ps.) Hämeenkoskelta.