Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lukijalta | Energiakriisin kolkutellessa ovea olisi erittäin tärkeää purkaa kaikki energiaremonttien hidasteet

Ukrainan sota ja sen jälkimainingit ovat viimeinkin tuoneet esiin nykyisen Venäjän epäluotettavuuden kauppakumppanina. Kouriintuntuvinta tämä on ollut energiasektorilla, ja muun muassa kaasusta tullee olemaan Euroopassa huutava pula tulevana talvena.

Kaasun käytön vähentämiseen onkin jo lähdetty pyrkimään. Ensisijaisesti säästötoimet kohdennetaan teollisuuteen, mutta myös tavallisilla kansalaisilla on mahdollisuus osallistua näihin talkoisiin energiaremonttien kautta. Toistaiseksi kuitenkin tavallisen suomalaisen on todella hankalaa pyrkiä maakaasulämmityksestä eroon eriarvoistavan byrokratian vuoksi.

Tuntuu, että todellisuudessa asioita voitaisiin tehdä huomattavasti ketterämmin, jos vain tahtotila olisi kaasusta eroon pyrkivä.

Ongelmaksi on muodostunut remonttitukien hidas käsittely ja poissulkeva päällekkäisyys. Remonttiin voi saada Ara-rahoitusta, kotitalousvähennystä ja syksystä alkaen samaa tukirahaa öljylämmityksestä luopumisen kanssa. Näistä saatavat korvaussummat ovat vaihtelevia, viimeksi mainitun käsittelyajat yli vuoden ja tuet toisiaan poissulkevia.

Näitä askeleita kohti kestävämpää tulevaisuutta otetaan tukemalla ja opastamalla, ei pakottamalla.

Lisäksi hakemuksia samaan tukirahoitukseen kuin öljystä eroon pyrkivillä on tullut erittäin runsaasti eikä ole mitään takeita, että tukea saa, vaikka sitä oikeaoppisesti osaisikin hakea.

Kansalaisen kannalta inhottavasti kotitalousvähennystä joutuisi hakemaan, ennen kuin tietää, voisiko saada tukirahaa remonttiin vai ei. Varmempi kotitalousvähennys on muita tukia pienempi. Tämä tapa ei kannusta pienempituloisia kotitalouksia lämmitysmuodon vaihtoon, sillä riski voi olla liian suuri kannettavaksi.

Lisäksi kaasulämmittäjän muutostöiden kotitalousvähennys on 40 prosenttia, kun taas öljystä irtautujan prosentti on 60. Eli tämäkään ei ole synkronissa, eikä tasa-arvoista toimintaa.

Nyt energiakriisin kolkutellessa ovea olisi erittäin tärkeää purkaa kaikki mahdolliset energiaremonttien hidasteet. Käsittelyaikojen lyhentäminen sekä poissulkevuuden purku voisivat olla ensisijaisia toimenpiteitä. Esimerkiksi, jos remonttituen enimmäismäärä on 4 000 euroa, voisi remontoija halutessaan hakea aluksi varmemman kotitalousvähennyksen, ja mahdollisen hyväksyvän remonttitukipäätöksen jälkeen saada 4 000 euron ja saadun kotitalousvähennyksen erotuksen verran hyvitystä.

Nykyisten tukien päälle voitaisiin myös harkita valtion takaamia energiaremonttilainoja opintolainojen tapaisesti. Näiden avulla energiaremontin tekeminen mahdollistuisi useammalle.

Loppujen lopuksi energiaremontit eivät hyödytä ainoastaan remontin tekijää, vaan myös koko yhteiskuntaa energiaomavaraisuuden vahvistumisen kautta. Lisäksi on syytä muistuttaa, että Suomi on sitoutunut merkittäviin ilmastotavoitteisiin.

Näitä askeleita parempaan otetaan nimenomaan kotona, kaupungeissa ja kylissä. Näitä askeleita kohti kestävämpää tulevaisuutta otetaan tukemalla ja opastamalla, ei pakottamalla.

Kirjoittajista Kaikkonen on lahtelainen alue- ja kaupunginvaltuutettu (vihr.), Külmäsu lahtelainen vara-aluevaltuutettu (vihr.).