Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivitämme verkkosivujamme, tilaajien on kirjauduttava uudelleen

Lukijalta | Ihmeellistä energiapolitiikkaa – pitäisi sekä säästää sähköä että ostaa sähköauto

Katselen juuri televisio-ohjelmaa energiapulasta. Kotitalouksien pitäisi säästää sähkönkulutuksesta, koska sähkö ei ehkä riitä talven kylmimpänä aikana. Toisaalta kehotetaan siirtymään sähköautoihin.

Laskin omalta osaltani sähköauton hankkimista. Ajan melko vähän, noin 15 000 kilometriä vuodessa. Jos vaihdan autoni sähköautoksi, kuluttaa autoni sähköenergiaa melkein kaksinkertaisen määrän verrattuna kaksihenkisen kerrostaloasukasperheemme sähkönkulutukseen.

Minun ajamiseni on hyvin pientä. Suuri osa autoilijoista ajaa moninkertaisia kilometrimääriä minuun verrattuna. Mikähän mahtaa olla niiden 2,5 miljoonan auton sähkön yhteiskulutus, kun kaikki autot muuttuvat sähköautoiksi?

Entä silloin, kun ihmiset palaavat samaan aikaan työstä ja vaikka miljoona autoilijaa pistää autonsa samanaikaisesti lataukseen. Siitä tulee niin huikea piikki sähkönkulutukseen, että nykyiset verkot eivät sellaista kestä. Se saattaa käsittääkseni vaikuttaa myös voimalaitosten toimintaan.

Vakavasti puhutaan sähkön tuottamisesta tuulella ja auringolla. Aurinkopaneelit eivät tuota mitään marraskuun ja helmikuun välillä. Helmikuulla alkaa vähän sähköä syntyä, jos paneelit puhdistetaan lumesta.

Tammi- helmikuussa on runsaasti pakkaspäiviä. Silloin ei juurikaan tuulekaan. Ilman tuulta eivät tuulimyllyt tuota mitään. Nämä ongelmat juuri, kun sähkön tarve on suurin. Samanaikaisesti naapurimailla on samoja ongelmia. Ei niillä riitä sähköä Suomeen myytäväksi.

Kirjoittaja on vääksyläinen koneteknikko.