Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Itsenäisyyspäivän kunniamerkkien saajat julkistettiin – katso ketkä palkittiin Lahden seudulla

Lukijalta | Nikotiinituotteiden käytön lopettaminen kannattaa aina – tupakointikielto koskee jatkossa myös leikkikenttiä sekä yleisiä uimarantoja

Vuonna 2010 Suomi linjasi tavoitteekseen olla savuton ja nikotiiniton maa vuonna 2030. Tupakointi on vähentynyt, mutta perinteisten savukkeiden rinnalle ja tilalle on noussut uusia nikotiinituotteita. Piippua tuprutellaan enää harvoin eikä irtonuuska valu hampaita pitkin.

Sähkösavukkeista nousee hyväntuoksuisia ja kauniita kiehkuroita, ja nikotiinipusseja pystyy käyttämään huomaamattomasti niissäkin paikoissa, joissa nikotiinituotteiden käyttö on kielletty. Nuuskan käyttö on yleistynyt nuorten ja nuorten aikuisten keskuudessa.

Tupakkateollisuus on viime vuosina kehittänyt synteettisiä valmisteita, joiden väitetään olevan vähemmän haitallisia kuin perinteiset tupakkatuotteet. Yhteistä niille on kuitenkin nikotiini, voimakasta riippuvuutta aiheuttava aine, jota tupakkakasvi luonnossa muodostaa myrkyksi suojautuakseen tuhohyönteisiltä.

Tupakointia on rajoitettu maassamme vuosikymmenten ajan eri tavoin. 1970-luvulla kiellettiin tupakan mainonta, tupakointi julkisissa tiloissa ja liikennevälineissä sekä tupakkatuotteiden myynti alle 16-vuotiaille. 1990-luvulla kiellettiin työpaikkatupakointi sekä tupakointi kaikilla kansainvälisillä lennoilla, ja tupakan ostamisen ikäraja nostettiin 18 vuoteen.

Tärkeintä on itse olla käyttämättä nikotiinituotteita ja puuttua nuorten kokeiluihin ja käyttöön.

2000-luvun alussa tupakkapakkauksiin tuli EU-maissa yhdenmukaiset terveysvaroitukset ja vuonna 2007 Suomessa ravintoloista tuli savuttomia. Kymmenen vuotta sitten tuli voimaan tupakkatuotteiden esilläpitokielto myyntipisteissä.

2020-luvulla on kielletty tupakointituotteiden makuaineet ja tupakan filttereiden ympäristövaikutukset otetaan huomioon EU:n muovidirektiivissä. Lisäksi tupakkapakkauksista tulee täysin yhdenmukaiset, jolloin brändien markkinointi muiden tuotteiden avulla estyy.

Suomen tupakkalain viimeisimmät muutokset astuivat voimaan 1.5.2022. Sen mukaan tupakointikielto koskee jatkossa myös leikkikenttiä sekä yleisiä uimarantoja, joilla kielto on voimassa toukokuun alusta syyskuun loppuun.

Tupakoida ei myöskään saa lastensuojelu- tai mielenterveyslain nojalla hoitoa antavien laitosten ulkoalueilla, jotka on tarkoitettu alle 18-vuotiaille. Lisäksi asuntoyhteisö saa kieltää tupakoinnin kaikissa hallitsemissaan yhteisissä ulkotiloissa, ei vain rakennuksen sisäänkäyntien ja ilmanottoaukkojen läheisyydessä, lasten leikkialueella ja yhteisillä parvekkeilla.

Tavoitteena on, että alle viisi prosenttia väestöstä käyttää tupakka- tai nikotiinituotteita päivittäin vuonna 2030. Ihmisten ja ympäristön halutaan voivan paremmin, mikä on sekä inhimillisesti että taloudellisesti tärkeää. Mitä jokainen meistä voi tehdä tavoitteen saavuttamiseksi? Tärkeintä on itse olla käyttämättä nikotiinituotteita ja puuttua nuorten kokeiluihin ja käyttöön.

Merkittävä riskitekijä nuorten nikotiinituotteiden käytön kannalta on vanhempien oma tupakointi tai nuuskan käyttö. Vanhemmat voivat vaikuttaa nuorten nikotiinituotteiden käyttöön olemalla itse käyttämättä niitä, puhumalla haitoista ja vaaroista sekä antamalla palkintoja nikotiinittomuudesta tai sanktioita kokeilusta ja käytöstä.

Perjantaina 26.8. vietetään valtakunnallista Savuton Suomi -päivää. Tämän myötä haluamme muistuttaa, että nikotiinituotteiden käytön lopettaminen kannattaa aina. Parasta on olla aloittamatta ollenkaan.

Vaija edustaa Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:tä, Mikola Lahden kaupungin ehkäisevää mielenterveys- ja päihdetyötä, Haarala Päijät-Hämeen Allergia- ja Astmayhdistystä, Lindqvist Sydänyhdistys Lahtea, Brandt Päijät-Hämeen Liikunta ja Urheilu ry:tä ja Sällinen Päijät-Hämeen Hengitysyhdistystä.