Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Pääkirjoitus Poliisi olisi voinut tiedottaa Asikkalan taksisurmasta nopeammin eikä vasta 31 tunnin kuluttua hälytyksestä

Asikkalassa viikonvaihteessa tapahtunut taksinkuljettajan surma on järkyttänyt laajasti paikkakunnan asukkaita sekä uhrin kollegoita. Veriteko tapahtui varhain lauantaiaamuna. Poliisi oli saanut tiedon tapahtuneesta puoli kuudelta aamulla. Uutinen levisi nopeasti muun muassa taksiautoilijoiden omalla WhatsApp-viestikanavalla. Moni tunsi uhrin ja myös tekijäksi epäillyn.

Surmatutkinta käynnisti nopeasti näyttävät poliisioperaatiot Salonsaaressa ja Vääksyn taajamassa. Salonsaaren sillalla pysäytettiin autoja. Saaren pohjoispäässä hylätyllä sorakuopalla suoritettiin maastoetsintää jälkikoirien kanssa. Vääksyssä Aniantiellä nähtiin poliisiautoja kerrostalon edustalla. Huhuttiin piiritystilanteesta. Poliisit kävivät yksityisasunnossa.

Tapauksesta "tietävien" joukko oli laaja. Uutisen poikkeuksellisuutta lisäsi se, että uhrin arveltiin olleen työajossa. Edellisestä taksisurmasta on miltei 20 vuotta. Tiedotusvälineet saivat tapauksesta vihiä sunnuntaina ja ensimmäiset uutiset julkaistiin puolen päivän aikoihin. Vasta sen jälkeen poliisi lähetti lyhyen tiedotteen, jossa se kertoi tutkivansa henkirikosta ja että tapahtumiin liittyen yksi henkilö on otettu kiinni.

Poliisi tiedotti tapahtuneesta 31 tuntia sen jälkeen kun sai siitä tiedon. Huhuille 31 tuntia antaa pitkän ja rehevän kasvualustan. Salonsaaret asukkaat ehtivät elää huhujen kanssa koko lauantaipäivän, -illan, yön ja seuraavan aamupäivän. Voi vain kuvitella, miltä tuntui illan pimentyessä käydä yöpuulle, kun ei ollut varmaa tietoa, mitä on tapahtunut ja liikkuuko lähiseudulla joku, josta pitäisi olla huolissaan.

Poliisin niukka tiedotuslinja oli omiaan luomaan huolta ja pelkoa. Poliisin mukaan tiedotuskäytännöllä haluttiin varmistaa tutkintarauha. Samalla oltiin kuitenkin valmiita tiedottamaan, jos asia olisi tullut julki esimerkiksi sosiaalisessa mediassa.

Huhuille 31 tuntia antaa pitkän ja rehevän kasvualustan.

Kohtuullista olisi ollut, että asiasta olisi tiedotettu jo lauantaina. Näin huhujen sijaan olisi saatu tolkullista faktaa saman päivän aikana. Tutkinta siitä tuskin olisi häiriintynyt, koska tiedottamaan oltiin joka tapauksessa varauduttu.

Maanantaina poliisi lähetti poikkeuksellisen tiedotteen, jossa se kertoi tutkinnan häiriytyvän median yhteydenotosta ja pyysi mediaa olemaan soittamatta tutkinnanjohtajalle. Rajoittamisen sijasta median ja poliisin pitäisi pystyä hedelmälliseen yhteistyön kehittämiseen. Luotettava tieto, niukkakin, voi hälventää huolta merkittävästi.