Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lukijalta | Tuleva hoitajamitoitus on käytännössä hankala toteuttaa

Pohjois-Savon, Etelä-Savon, Pohjois-Karjalan ja Keski-Suomen hyvinvointialueiden aluehallitusten puheenjohtajat ottivat kantaa 10.8.2022 hoitajamitoituksen lykkäämisen puolesta hoitajapulan vuoksi. Tähän samaan asiaan on allekirjoittaneiden helppo yhtyä.

Lain alkuperäisenä tarkoituksena on turvata ikääntyneiden palveluasumisen ja laitoshoidon asukkaille laadukkaat palvelut sekä parantaa asiakas- ja potilasturvallisuutta. Hoitajamitoitus on astumassa voimaan ensi vuoden huhtikuussa. Silloin jokaista ikääntyvää kohden tulee olla tehostetussa palveluasumisessa sekä laitoshuollossa vähintään 0,7 työntekijää.

Hoitajamitoitus ei yksinään takaa ikääntyvälle parempaa hoivaa.

Jotta hyvinvointialueilla saataisiin toteutettua uusi kireämpi mitoitus, edellyttää se käytännössä, että osa ympärivuorokautisista hoivapaikoista suljetaan, sillä hoitajia ei ole riittävästi kaikkiin hoivapaikkoihin. Tämä puolestaan sakkauttaa koko ikääntyneen hoitoketjun sekä kasvattaa painetta päivystyksissä sekä erikoissairaanhoidossa.

Jo tällä hetkellä meidän hyvinvointialueillamme on ollut tilanteita, joissa palvelutalo ei pysty antamaan ikääntyvälle hoitopaikkaa, vaikka vapaita paikkoja olisi, sillä hoitajia ei ole riittävästi saatavilla nykyisen mitoituksenkaan (0,6) täyttämiseksi.

Hoitajamitoitus ei yksinään takaa ikääntyvälle parempaa hoivaa. Lakikirjaus ei ilman muutoksia ja konkreettisia toimenpiteitä muutu hoitajiksi tai terveiksi potilaiksi. Tilanne johtaa myös siihen, että kotihoidossa on yhä huonokuntoisempia asiakkaita, sillä asiakkaat eivät pääse tarvitsemaansa ympärivuorokautiseen hoivaan, ja kotiin vietävien palveluiden hoitajia tulee sijoittaa ympärivuorokautiseen hoivaan mitoituksen kattamiseksi. Tämä heikentää ennestään kotihoidon tilannetta.

Näkemyksemme on, että hoitajamitoituksen muutosta tulisi vähintään lykätä ja keskittää voimavarat alueilla niihin toimenpiteisiin, joilla lisätään ammattilaisten työssä jaksamista, työhyvinvointia ja alan yleistä vetovoimaa. Kotihoitoa, omaishoitoa ja palveluasumista tulee kehittää yhtenä kokonaisuutena.

Kirjoittajista Hämäläinen on Päijät-Hämeen, Perttu Keski-Uudenmaan ja Raha-aho Vantaan-Keravan aluehallituksen puheenjohtaja. Kaikki edustavat kokoomusta.