Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lukijalta | Otetaan "kansantuote” hyötykäyttöön

Miksi Suomessa ei kunnolla tutkita ”kansantuotteen” (uloste ja virtsa) hyödyntämistä? Olen maaseudulta kotoisin, ja siellä jo minun nuoruudessani hyödynnettiin eläinten ja ihmisten kansantuote.

TV1:ssä oli puhutteleva, herättävä ohjelma nimeltään "Paska juttu". Tutkimuksissa on jo selvinnyt, että yhden ihmisen tuottama kansantuote kasvattaisi hänen tarvitsemansa viljamäärän, eli kalliita lannoitteita ei tarvittaisi. Tulevaisuudessa vesivessa tulee liian kalliiksi. Kakan kuljettamiseen kuluu liikaa puhdasta vettä, josta muualla maailmassa on puutetta.

Uudenlainen kuivakäymälä toimii edullisemmin, se erittelee kakan ja virtsan. Kakasta syntyy vuosien saatossa ravinnerikasta multaa ja vitsa hyödynnetään lannoitteena. Tämä on erittäin edullinen ratkaisu kompostin lisäksi omakotitaloissa ja kesämökeillä.

Ei tarvitse rakentaa kalliita likakaivoja ja maksaa niiden tyhjennyksestä. Uudenlainen kuivakäymälä on ulkonäöltään vesivessan näköinen eikä hajuhaittoja ole. Mikäli virtsaa ei käytetä omalla tontilla, se voidaan kerätä kunnan yhteiseen astiaan, josta viljelijät voivat sitä hyödyntää.

Uusi toimintatapa vähentää merkittävästi veden käyttöä. Toimivia esimerkkejä on jo olemassa kymmeniä Suomessakin. Tämän mallin sisäänajo voidaan aloittaa jo 2024. Kannattaa lisätä tulevaan hallitusohjelmaan uuden jätelain synnyttäminen.

Idean toteuttaminen kerros- ja rivitaloissa vaatii lisätukimusia ja selvityksiä. Nyt olisi hyvä aloittaa omakotitaloista ja kesämökeistä. Kehitysapuprojektien avulla tätä ideaa voisi hyödyntää myös kehitysapukohteissa.

Kirjoittaja on lahtelainen innovaattori.