Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Pääkirjoitus Orimattila jäi Hennansa panttivangiksi

Orimattilan uusi kaupunginjohtaja Kalle Larsson aloitti tehtävässään viime maanantaina. Ensimmäisen työviikkonsa lomassa Larsson tutustui uuteen kotikaupunkiinsa polkupyörän satulasta. Kohteisiin lukeutui Henna, jossa piipahtaminen sai Larssonin ymmärtämään, että hänellä on edessään "aika paljon töitä".

Toki Orimattilan päättäjätkin lienevät jo hyvissä ajoin perehdyttäneet valitsemansa kaupunginjohtajan riittävän perusteellisesti niin kaupungin vahvuuksiin kuin heikkouksiin. Siten Larssonilla uskoisi olleen jo etukäteen kohtalainen käsitys myös Hennasta, jonne Orimattila ryhtyi 2000-luvulla visioimaan uutta ja uljasta kaupunginosaa oikoradan varteen perustetun aseman innoittamana.

Moni olisi jo halunnut viheltää pelin poikki.

Ongelma vain on siinä, ettei kukaan Orimattilassa tai kauempanakaan pysty vielä varmuudella julistamaan, lukeutuuko Henna lopulta kaupungin suuriin onnistumisiin vai vielä suurempiin virhearviointeihin. Tämä arvoitus näyttää nyt konkretisoituneen pyöräretken aikana myös Larssonin ajatuksissa.

Jos Hennasta pitäisi antaa lopullinen arvio tänä päivänä, se olisi murheellinen. Aseman avajaisista on kulunut jo puolenkymmentä vuotta, mutta Hennassa ei näy vielä merkkiäkään tuhansien asukkaiden kaupunginosasta, joka imisi puoleensa väkeä pääkaupunkiseudulta asti. Kunnallistekniikkaa on kyllä rakennettu ja tontteja kaavoitettu, mutta valmiita omakotitaloja on vain puolen tusinaa. Palveluistakaan ei ole tietoa lukuun ottamatta yksinäistä parakkipäiväkotia. Asukkaiden ja palvelujen puute on synnyttänyt noidankehän, jonka pyörteissä on vaikea erottaa, kumpi on syy ja kumpi seuraus.

Hennan taival on edennyt niin tuskallisesti, että moni orimattilalainen olisi halunnut viheltää pelin poikki jo aikoja sitten. Asia ei kuitenkaan ole aivan niin yksinkertainen, kuten Larssonkin on todennut. Orimattila on ehtinyt sijoittaa jo 15 miljoonaa euroa Hennaan. Summa on pienelle kaupungille niin suuri, että vaatisi erittäin painavat perustelut jättää leikki kesken. Käytännössähän se tarkoittaisi, että panostukset olisivat menneet suurelta osin hukkaan.

Larssonin mukaan kunnat näivettyvät ilman tulevaisuuteen tähtääviä investointeja. Se on totta, mutta realismia on, ettei Orimattilan kannata investoida Hennaan enää euroakaan ilman riittävää varmuutta siitä, että sijoitus alkaa jossain vaiheessa kannattaa. Yhtälö on vaikea, mutta Orimattilan on se ratkaistava, koska kaupunki ei voi jättäytyä ikuisiksi ajoiksi Hennansa panttivangiksi.

Korjattu 22.8.2022 klo 11.53: Kohtaa, jossa kerrotaan Hennan visioinnin alkamisen ajankohdasta.