Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuliko kotiseudun uutiset luettua tällä viikolla? Testaa tietosi uutisvisassa.

Lukijalta | Moni EU-maa voisi parantaa energiatehokkuuttaan

Pohjoismaat ovat maailman kärkimaita energiatehokkuudessa. Tämä johtuu siitä, että likimain kaikki kaupungit lämpiävät kaukolämmöllä.

Muissa EU-maissa voimalaitosten vesi lauhdutetaan pääasiassa korkeissa lauhdutustorneissa. Näin se lämpö, jota esimerkiksi hyödynnetään Suomessa kaukolämpönä, häviää näissä lauhdetorneissa taivaan tuuliin ja pikemminkin lämmittää ilmastoa.

Toki esimerkiksi Saksassa on alueita, joita jo lämmitetään kaukolämmöllä, mutta silti ollaan hyvin alkuvaiheessa. EU:ssa esitelläänkin parhaillaan kolmen miljardin euron tukipakettia Saksalle kaukolämmön kehittämiseen ja hyödyntämiseen. Olisikohan Ukrainan sota antanut potkua moiselle kehitykselle.

Tietääkseni Suomi ei ole tällaisia tukia EU:lta saanut, eikä liioin hakenut? Tämä saattaisi olla myös Uniperille uusi toiminta-alue?

Jos sitten verrataan energiatehokkuutta ilmaston lämpenemiseen ja ilmansaasteisiin, niin onhan siinä hirvittävän suuri ero kaukolämpöä käyttäviin maihin. Tilannehan on se, että nykyisellään Euroopassa käytetään kaksin verroin energiaa, kun ensin sähkö tuotetaan vaikkapa kaasulla ja hukkalämpö syydetään taivaalle. Sitten asunnot lämmitetään erikseen kaasulla.

Onko tätä asiaa täysin tiedostettu Euroopassa? Ei kaasun tarve toki puoleen putoaisi, mutta hyvinkin kolmanneksella.

Tätä taustaa vasten on vaikea ymmärtää Suomen itseruoskintaa saasteiden, päästöjen ja hiilinielujen osalta. Ovatko meppimmekään osanneet puolustaa Suomen etua näitä taustoja vasten? Onko Eurostatilla esimerkiksi tilastoja energian kulutuksesta per henkilö?

Toki on niinkin, että esimerkiksi Espanjassa käytetään energiaa enemmän jäähdytykseen kuin lämmitykseen. Siihenkin on nyt olemassa kaukojäähdytysratkaisuja.

Energiatehokkuus liittyy siis suoraan ilmastonmuutokseen. Tässäkin asiassa on se iso kuva jotenkin hämärtynyt halvan venäläisen kaasun myötä?

Kirjoittaja on lahtelainen tekniikan tohtori.