Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lukijalta | Käyttöhuonekokeilu antaisi tärkeää tietoa olettamusten sijaan

Laaja keskustelu huumeiden käyttöhuoneista on merkityksellistä riittävän kokonaiskuvan saamiseksi. Kokemusasiantuntijoiden näkemys on mielestäni hyvinkin tärkeä, ja esimerkiksi Lahdessa asiasta perillä olevia asiantuntijoita on kaupunginvaltuustossa asti. Asiakokonaisuuteen liittyy useita huomion otettavia seikkoja ja lainsäädäntöön liittyvä muutos tarvitsee kattavasti tositietoa taustalle.

Huumekuolemiin liittyvä perustelu on monen asiantuntijan toimesta kumottu johtuen erilaisesta huumekäyttäytymisestä ja käytettävistä päihteistä Suomessa. Nämä huumeiden käyttöön liittyvät kuolemat eivät tapahtuisi kuitenkaan käyttöhuoneissa, vaan myöhemmin muualla.

Toisena isona perusteluna pidetään terveysneuvontaa, joka sisältäisi puhtaat käyttövälineet ja mahdolliset muut käyttäjien terveyteen liittyvät asiat. Mielestäni meillä on jo olemassa oleva palveluverkosto, josta saataisiin halutessamme tähän toiseen perusteluun riittävät palvelut. Olemassa olevat terveysneuvontapisteet, jopa sote-keskukset voivat toimia sellaisina pisteinä, joissa jo nyt voidaan jakaa tietoa ja apua.

Toteutui käyttöhuoneisiin liittyvä kokeilu tai ei, meidän on Päijät-Hämeessä syytä kehittää olemassa olevia palveluita.

Terveysneuvontapisteissä saa jo nyt A- ja B-hepatiitti- sekä kausi-influenssa rokotuksia ja on mahdollisuus testata C-hepatiitti ja HIV-tartunnan mahdollisuus. Alueella tehdään myös ansiokasta jalkautuvaa päihde- ja mielenterveystyötä, jossa kohdataan huumeidenkäyttäjiä heidän toimintaympäristöissänsä.

Erityismaininnan annan ehkäisevälle työlle Päijät-Hämeessä. Ehkäisevään työhön liittyvä alueellinen verkosto tekee todella hienoa työtä ja tähän tarvitaan edelleen resursointia. Juuri tämän toiminnan kautta pystymme vaikuttamaan päihteiden ja huumeiden käyttöön etupainotteisesti.

Toteutui käyttöhuoneisiin liittyvä kokeilu tai ei, on meidän Päijät-Hämeessä syytä kehittää ja tehostaa jo olemassa olevia palveluita huomioiden myös aiemmin mainittujen lisäksi monet jalkautuvat ja liikkuvat palvelumme. Myös tämän vuoden maaliskuussa avatulla selviämishoitoasemalla kohdataan päihteidenkäyttäjiä ja näin pystymme vaikuttamaan heihin terveysneuvonnan työkaluilla.

Olen hakkeiden ja pilottien kannattaja. Niiden kautta saamme riittävästi tietoa ja kokemusta erilaisista vaihtoehdoista ennen isompia ja pidemmälle ulottuvia päätöksiä. Helsingin kaupungin esitys hallitukselle (jo vuonna 2019) käyttöhuonekokeilusta on tästä näkökulmasta katsottuna mielestäni kannatettava ehdotus. Tämän jälkeen meillä olisi tietoa, ei pelkästään oletuksia.

Kirjoittaja on lahtelainen ensihoitopäällikkö, aluevaltuutettu ja asiakas- ja osallisuuslautakunnan varapuheenjohtaja (kok.).