Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuliko kotiseudun uutiset luettua viime viikolla? Testaa tietosi uutisvisassa

Lukijalta | Katson velvollisuudekseni oikoa kehitysjohtajan erikoisia näkemyksiä julkisesti – Paavolan kampuksen pysäköintiongelma ratkeaa, jos niin halutaan

Paavolan kampus on Lahden kaupungin mittavin rakennushanke, ja alueella sijaitsee kaupungin suurin koulu- ja oppilaitoskeskittymä. Opiskelijoiden ja henkilökunnan pysäköintipaikkojen tarve on ollut tiedossa koko hankkeen ajan.

Etelä-Suomen Sanomissa oli vuonna 2019 juttu (ESS 11.3.2019) otsikolla "Paavolan kampusalueella tulevaisuudessa yli 2 000 liikkujaa, parkkipaikkoja vain 250, karkaavatko opiskelijat Lahdesta muualle?" Tuolloin kirjaston takana olevan pysäköintipaikan piti päiväsaikaan palvella kampusaluetta ja se oli suunniteltu osaksi tontin kaavaa."

Samassa jutussa mainitaan kaupungin suunnitteluinsinööri Tarja Tolvanen-Valkeapään sanoneen: ”Jaahas, nämä suunnitelmat ovatkin muuttuneet siitä, mitä minulle on kerrottu. Täytyy ottaa asia uudelleen esille.” Ilmeisesti tuosta lausahduksesta lähdettiin sokeasti vikasuuntaan.

Paavolan kampuksella toimii tällä hetkellä Lahden lukio Gaudia, Wellamo-opisto ja Humpulan päiväkoti. Tiirismaan peruskoulu aloittaa alueella elokuussa 2023. Pyöräpaikat ovat suurimmaksi osaksi täynnä jo tässä vaiheessa. Mopoja ja kevytmoottoripyöriä on noin 80. Niille varattuja pysäköintipaikkoja on nyt 20, tulevaisuudessa 40. Eli eivät riitä nekään.

Pysäköintiongelma on massiivinen jo ennen peruskoulun tuloa. Autojen ja mopoautojen parkkipaikkojen tilanne on vielä karumpi.

Lahden kaupungin kehitysjohtaja Olli Alho esitti ESS:n jutussa 17.8.2022 sen verran erikoisia näkemyksiä, että katson velvollisuudekseni oikoa niitä julkisesti. Uskon, että myös kampuksen opiskelijat, vanhemmat ja henkilöstö tulevat omalta osaltaan nostamaan pysäköintiongelmaa esille kaikkia mahdollisia kanavia pitkin.

Alho kertoo, että opiskelijoille on jo tietty lipputuote, eikä muutosta ole tulossa, hinta 50 euroa kuukaudessa. Kaupungin toisessa lukiossa on riittävästi edullisia pysäköintipaikkoja henkilöstölle ja opiskelijoille useita ilmaisia kadunvarsipaikkoja. Niemen kampuksella opiskelijoilla on ilmainen pysäköinti tai hintaan kaksi euroa kuukaudessa. Ei kuulosta oikeudenmukaiselta eikä tasa-arvoiselta.

Yksi Lahden vuoden 2022 strategian kärkihankkeista on kehittää Lahtea innostavana, ainutlaatuisena ja innovatiivisena opiskelukaupunkina. Paavolan ratkaisu ei nosta Lahtea esille innostavana opiskelukaupunkina, ainutlaatuisena ehkä.

Alhon mukaan pysäköintipolitiikka ei ole sosiaalipolitiikkaa. Totta. Tosin hän sotkee koulutuksen tukemisen ja sosiaalipolitiikan keskenään. On myös totta, että lukiolaiset pääsevät jotenkin lukioon siihen saakka, kun saavat ajokortin. On puolestaan eri asia, aiheuttaako se kohtuuttoman pitkiä koulupäiviä hankalien kulkuyhteyksien vuoksi.

Paavolan ratkaisu ei nosta Lahtea esille innostavana opiskelukaupunkina, ainutlaatuisena ehkä.

Alhon mukaan on hyvä, että meillä on vetovoimainen lukio, mutta edelleen naapurikunnissa on lukioita. Hän ei ilmeisesti tiedä, että Lahti on Nastolan myötä varsin laaja alue, Hollolassa ei ole enää lukiota ja Lahden lukio Gaudiassa on kolme valtakunnallista erityistehtävää (IB, kuvataide ja musiikki) joita ei ole tarjolla muualla Päijät-Hämeessä.

Ymmärrämme vihreät arvot, mutta Gaudiassa on paljon meitä, joita julkinen liikenne ei palvele

Suunnittelujohtaja Petri Honkanen puolestaan totesi, että jos myytäisiin alue täyteen korvamerkittyjä lupia, se olisi aina täynnä kahdeksasta neljään ja sitten tyhjä. Nyt päivisin noin 160 parkkipaikasta on yhtä aikaa käytössä noin 10.

Absurdeinta on siis se, että ongelma voitaisiin suurelta osin ratkaista, jos olisi halua ja tahtoa. Kirjaston takana oleva pysäköintipaikka voisi olla kello 8–16 edullisesti kampuksen luvilla ja siten tehokkaassa käytössä. Iltaisin sen voisi edelleen pitää ihailtavan tyhjänä, jos sitä tavoitellaan.

Pysäköintialueen voi myös kaavoittaa tonttiin, kuten oli suunniteltu. Se ei poistaisi mahdollisuutta vapauttaa aluetta iltaisin kaikkien kaupunkilaisten käyttöön.

Esittämäni ratkaisu olisi pysäköintialueiden käyttöä ajatellen toimiva ja tehokas ja poistaisi koulujen henkilökunnan epätasa-arvoisen kohtelun sekä ennen kaikkea parantaisi mielikuvaa Lahdesta opiskelukaupunkina.

Paavolan kampuksen opiskelijoiden ja henkilökunnan puolesta kirjoittava Rosti on Lahden lukio Gaudian johtava rehtori.