Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Itsenäisyyspäivän kunniamerkkien saajat julkistettiin – katso ketkä palkittiin Lahden seudulla

Pääkirjoitus Käyttöhuoneita kannattaisi ainakin kokeilla, sillä nykyiset keinot eivät ilmiselvästi riitä

Kasvavaan huumeiden käyttöön ja siihen liittyviin sosiaalisiin ongelmiin olisi puututtava uusin ottein. Nykyiset toimet eivät riitä, siitä on tarpeeksi näyttöä Lahdenkin katukuvassa.

Valvotut huumeiden käyttöhuoneet ovat saaneet varovaista kannatusta perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindéniä (sd.) myöten. Todellinen kannatus punnitaan myöhemmin, kun käyttöhuoneita vaatinut 50 000 allekirjoitusta kerännyt kansalaisaloite etenee eduskuntaan. Myös poliisi ja THL ovat puoltaneet hyvin suunniteltua käyttöhuonekokeilua.

Jos käyttöhuoneet mahdollistava lainsäädäntö astuisi voimaan, Päijät-Hämeessä kokeilusta linjaisi aluehallitus. Etelä-Suomen Sanomien kyselyssä (15.8.) kokeilu ei saanut kannatusta, sillä vain kaksi jäsentä 11:stä oli selvästi käyttöhuoneiden kannalla.

Luontevinta olisi suunnata kokeilu alkuvaiheessa pääkaupunkiseudulle, jossa siihen on sekä halua että tietämystä.

Moni käyttöhuoneita vastustava pelkää niiden lisäävän huumeiden käyttöä ja tuovan uusia ihmisiä kokeilijoiksi. Tällaista näyttöä ei ole niistä Euroopan maista, joissa käyttöhuoneita jo on.

Käyttäjissä ja käyttökulttuurissa on alueellisia eroja, eikä käyttöhuoneista välttämättä olisi hyötyä kaikkialla. Niitä kannattaa kuitenkin selvittää ja kokeilla yhtenä keinona. Luontevinta olisi suunnata kokeilu alkuvaiheessa pääkaupunkiseudulle, jossa siihen on sekä halua että tietämystä. Helsinki on jo vuosia sitten pyytänyt sosiaali- ja terveysministeriöltä erillislakia, joka sallisi käyttöhuoneiden kokeilun. Toiveena on saada huumeiden käyttöä pois kaduilta ja julkisista tiloista.

Huumeiden käyttöhuoneiden tarkoitus ei kuitenkaan ole pelkästään siivota käyttäjiä pois muiden silmistä. Parhaimmillaan käyttöhuoneet voisivat estää yliannostuskuolemia, vähentää veriteitse tarttuvia tauteja ja tuoda apua myös muihin terveysongelmiin sekä tavoittaa ihmisiä avun piiriin. Suomessa asenneilmasto ei kuitenkaan tunnu olevan valmis siihen, että myös huumeiden käyttäjien perusterveyttä pyrittäisiin parantamaan ja ehkäisemään täydellistä syrjäytymistä yhteiskunnasta.

Huumeongelmaa käyttöhuoneilla ei ratkaista, mutta eivät ratkaise nykyisetkään keinot. Sekä käyttöhuoneiden kannattajat että vastustajat ovat samaa mieltä siitä, että tärkeintä ja halvinta olisi käytön ennaltaehkäisy ja hoitoon pääsyn varmistaminen.

Suomessa päihdehoitoon pääsee, jos käyttäjällä on riittävästi tukea ympärillään. Kun tiedetään, että Lahdessakin on paljon sukupolvittain periytyvää päihteiden käyttöä, pitäisi tukea olla tarjolla myös hoitojakson jälkeen. Työ valuu hukkaan, jos vanhat tavat ja lähipiiri odottavat hoidosta palaavaa.

Päijät-Hämeen aluehallituksen jäsenet peräsivät ESS:n kyselyssä panostusta päihdeongelmien hoitoon. Toivottavasti sanat muuttuvat teoiksi ensi vuonna, kun vastuu sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä siirtyy hyvinvointialueille.