Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuliko kotiseudun uutiset luettua viime viikolla? Testaa tietosi uutisvisassa

Pääkirjoitus Pääministeri biletti taas ja siitä voi tulla ylimääräistä päänsärkyä

Pääministeri Sanna Marin (sd.) joutui torstaina Kuopiossa kommentoimaan asiaa, jonka hän ei halunnut tulevan julki ensinkään. Edellisenä iltana sosiaalisen median kautta julkisuuteen levinneessä videossa Marin esiintyy todella vauhdikkaissa juhlatunnelmissa ja vaikuttaa päihtyneeltä. Videot on Marinin mukaan kuvattu muutama viikko sitten yksityisasunnossa.

Marinin mielestä siinä ei ole sinänsä mitään pahaa, että tanssii, juhlii railakkaastikin, laulaa ja viettää hauskaa iltaa ystävien kanssa. Ei olekaan. Sinänsä siinä ei ole mitään pahaa, että pidetään hauskaa.

Pääministeri ei kuitenkaan ole pelkkä tavallinen rivikansalainen vaan hän on myös instituutio, maansa johtaja, jonka käytökseltä odotetaan esimerkillisyyttä ja arvokkuutta. Sanna Marin on tarkoituksella halunnut ravistella tätä instituutiota ja on siinä osin onnistunutkin. Marinin jakkupuku avonaisine kaula-aukkoineen ja festareiden nahkatakki ovat piirtäneet kuvaa nykyaikaisesta ja energisestä johtajasta, jota on ihailtu myös maailmalla.

Pääministerin julkikuva ei synny vain tietoisella brändityöllä.

Kyse on ollut tietoisesta brändin rakentamisesta. Tuorein video ei ole ollut tietoista eikä suunniteltua, ja sen Marin myönsi. Hänen harmikseen video kuitenkin julkaistiin. Pääministerin on nöyrryttävä sille, että julkisuuskuvaa ei rakenneta vain tietoisin toimin, vaan se syntyy kokonaisvaltaisesti kaiken sen perusteella, mitä olet ja miten käyttäydyt. Tällainen julkisuus alkaa jo syödä uskottavuutta.

Sanna Marinin tapauksessa kiusallista on se, että eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman on joutunut useammin kuin kerran vakuuttamaan ryhmän luottamusta puolueensa puheenjohtajaan. Joulukuussa Marin vietti pitkän ravintolaillan, vaikka oli kuullut altistuneensa koronalle. Nyt Lindtman joutui kommentoimaan ryhmänsä tukea bilevideoiden vuoksi. Molemmissa tapauksissa tukea on löytynyt.

Bilettämisen ohella tuoreimpaan videokohuun liittyy arveluttava piirre. Sosiaalisen median kanavilla leviävällä videolla kuulee mahdollisesti puhuttavan – tai laulettavan –  jauhojengistä. Huumepiireissä jauholla voidaan viitata kokaiinin tai amfetamiinin käyttöön.

Videolla ei silti välttämättä puhuttu jauhojengistä vaan jallujengistä. Jauhojengitulkinta eli torstain aikana ja sai muun muassa perussuomalaisten puheenjohtajan Riikka Purran vaatimaan pääministeriltä huumetestiä.

Laulettiinpa videolla mitä tahansa, tässä tilanteessa testi ei olisi pahitteeksi. Onpahan sitten pulinat pois.