Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Matti Even kolumni Lahden kaduilla vallitsevat viidakon lait ja ainakin yksi ryhmä erottuu joukosta

Olemme liian monesti saaneet lukea uutisista nuorten autoilijoiden aiheuttamista kuolonkolareista. Nämä onnettomuudet ovat nostaneet esille myös kysymyksen ajokortti-ikärajan laskemisen tarpeellisuudesta. Omituiselta tässä keskustelussa tuntuu lukuisten poliitikkojen halu alentaa ajokortin myöntämistä 17-vuotiaille. Kun mielipidettä kysytään poliisilta, niin vastaus on yksiselitteisesti kielteinen. Jokainen kuolonkolari on liikaa, mutta on meillä myös liikenteessä muitakin murheita.

Olen jo pidemmän aikaan seurannut ihan mielenkiinnolla ja kauhulla Lahden ydinkeskustan liikennekäyttäytymistä, joka on huolestuttavalla tavalla höllentynyt. Kaupungin keskustasta on tullut varsinainen villi länsi. Tuntuu siltä, että mitkään säännöt eivät osaa autoilijoista kosketa lainkaan.

En tässä halua, enkä myöskään pysty yleistämään, mutta yhden erityisen ryhmän tästä löydän, ja ne ovat ruokalähetit. Nämä uuden ajan ammatin edustajat ovat katsoneet oikeudeksi ajella pitkin jalkakäytäviä, kävelykatuja, päin kiellettyä ajosuuntaan aivan uskomattomalla tavalla.

Tärkeintä heille on vain, se, että pääsevät hakemaan ruokakassit mahdollisimman läheltä ravintolan ulko-ovea.

Tätä viidakon sirkusta on helppo seurata. Ei tarvitse kuin seistä Sokoksen nurkalla ja katsoa ketkä Rautatienkadulla ja Lanun aukiolla kulkevat. Saman täydellisen järjettömän piittaamattomuuden huomaa myös torin reunalla, kun ruokalähetit parkkeeraavat autonsa jopa bussipysäkeille. Väkisin tulee ajatus, kuka ja missä näille sankareille on ajokortin myöntänyt? Joka tapauksessa tässä olisi kyllä viranomaisilla työmaata edessä ja selvittää mistä tämä kollektiivinen piittaamattomuus oikein kumpuaa. Samalla on oikeutettua kysyä näiden lähettipalveluja pyörittävien yritysten johtajilta, kuinka he kuskejaan ohjeistavat ja valvooko kukaan heidän tekemisiään. Tuskin tämänkaltainen piittaamattomuus on eduksi kyseisten yritysten maineelle.

Kun tämä asian ottaa puheeksi, niin tuntuu siltä, että joka toisella on jokin omakohtainen kokemus, kuinka ovat meinanneet jäädä kyseisten sankareiden auton alle. En pysty ymmärtämään miksi tähän ei puututa. En jaksa uskoa, etteikö poliisit olisi asiaa rekisteröineet. Voikin kysyä, että suojaako näitä viidakon lakeja noudattavia autoilijoita jokin omituinen diplomaattinen koskemattomuus?

Kuten hyvin tiedämme, löytyy keskuudestamme valppaita kansalaisia jotka heräävät heti, kun moottoripyörät lähtevät liikenteeseen. Se sama valitus pakoputkista ja muusta ajosta alkaa välittömästi, kun motoristit keväällä ilmestyvät katukuvaan. Ääntä niistä pyöristä toki kuuluu, mutta en ole huomannut, että heillä olisi erityistä tarvetta vedellä pitkin jalkakäytäviä ja kävelykatuja.

Sama pätee myös sähköpotkulautojen käyttäjiin. Kyllä meillä niistäkin osataan valittaa, vaikka meno on parin vuoden aikana huomattavasti siistiytynyt. Tosin vieläkin on parantamisen varaa erityisesti siihen, kuinka lautoja parkkiin jätetään.

Kadut eivät voi olla paikka, missä pitää kulkea silmät selässä. Jokaisen liikkujan tulee voida luottaa, että kulkijat noudattavat yhteisiä liikennesääntöjä ja ohjeita. Nyt on korkea aika puuttua tähän ongelmaan tai muutoin täällä vallitsee viidakon lait ja ajan hengen mukainen minä, minä -kulttuuri.