Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Planeettatohtorin vastaanotolla Monta ihmeellistä asiaa, kuten mehiläiset ja mehiläishaukat

Yksi komeimmista lintuhavainnoistani on hunajakukkapellon yllä vaaninut mehiläishaukka. Terävä katse medestä pulleassa pörriäisessä se ei välittänyt muutaman metrin päähän seisahtuneesta pyöräilijästä. Sinäkö veit meiltä mehiläiskuningattaren?

Petolintujen kannat ovat taantuneet tapporahojen, ympäristön muutosten ja luontoon päätyneiden kemikaalien seurauksena. Saaristomeren kuningas, merikotka pelastettiin sukupuutolta sinnikkäällä työllä korvaten luonnonkalaravinto talvisin lihahaaskalla. Itämeren silakka oli vielä 1980-luvulla kyllästetty dioksiinilla, joka kertyy petoihin – myös ihmiseen – heikentäen muun muassa lisääntymiskykyä ja sikiökehitystä.

Kansainvälisten rajoitusten myötä kalojen myrkkypitoisuudet ovat puolittuneet 2000-luvulla. Lapsena sinilevälietteen pinnalla kyljellään killuneet särjet olivat tavallinen näky. Sittemmin pikkukaupunkien laskivesiputket järviin on tulpattu, rantojen suojavyöhykkeitä lisätty ja paperitehtaat sitoutettu jätevesien asialliseen käsittelyyn. Nykypäivänä kalojen terveyshyödyt nujertavat haitat, joten silakkaakin voi syödä huoletta.

Vallankumouksen koittaessa vanhan kuningattaren on lähdettävä.

Kalan vitamiinit ja rasvahapot voitelevat aivosolumme nokkelammiksi ja kotimainen järvikala edustaa planetaarista eli ympäristöä huomioivaa, terveellistä ruokaa parhaimmillaan. Vesijärven maukkaan siian hiilijalanjälki on sopivan hillitty ilmastoahdistuksen kourissa sinnittelevälle kansalaiselle.

Järvivedet ovat puhdistuneet, mutta päästämme päivittäin luontoon haitallisia kemikaaleja pesuaineiden, kosmetiikan ja kasvinsuojeluaineiden muodossa. Pölyttäjäkato on yksi sen seurauksista. Viimeisen 30 vuoden aikana lentävät hyönteiset ovat vähentyneet jopa 75 prosenttia ja kato on nähtävissä myös luonnonsuojelualueilla.

Viljelykasveistamme 70 prosenttia on riippuvaisia pölyttäjistä. Marjat, pähkinät, hedelmät ja vihannekset ovat paitsi tärkeitä energian myös vitamiinien, antioksidanttien ja hivenaineiden lähteitä. Hyönteispölytteiset kasvit tuottavat yli 90 prosenttia saamastamme C-vitamiinista, joka on yksi ihmisen vastustuskyvylle välttämättömistä raaka-aineista.

Mehiläiskuningatar on toimivan mehiläisyhdyskunnan perusta. Se munii päivässä jopa 2 000 uutta jälkeläistä. Joskus hallitsijaan tyytymättömät työläiset kasvattavat salassa erikoisruokaa, royalaktiinia (kuningatarhyytelö) syöttämällä kuningattaren jälkeläisestä kapinallisten ruhtinaan. Vallankumouksen koittaessa vanhan kuningattaren on lähdettävä maanpakoon tukijoineen.

Pesästä paennut mehiläisparvi on ilmestyskirjamainen näky taivaalla ja on joskus jopa seisauttanut liikenteen pääkaupunkimme ytimessä. Meidän vanha rouvamme löytyi seuraavana päivänä surisevasta mehiläispallosta vieraasta pihapuusta.

Emo laskettiin varovasti uuteen pesään ja hetken päästä monituhatpäinen parvi asteli pesäaukosta sisään lähes parijonossa aivan kuin Nooan arkkiin. Maailmassa on monta ihmeellistä asiaa, kuten mehiläiset ja mehiläishaukat, jotka hämmästyttävät isompaakin kulkijaa vielä toivottavasti tuhansia vuosia.

Kirjoittaja on lääketieteellinen asiantuntija ja Planetary Health -lääkäri Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymässä.