Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Itsenäisyyspäivän kunniamerkkien saajat julkistettiin – katso ketkä palkittiin Lahden seudulla

Lukijalta | Käyttöhuoneita ei tulisi perustaa, vaan parantaa nykyisiä palveluita

Olemme seurannut keskustelua huumeiden käyttöhuoneista ja miettineet, kenen näkökulmasta keskustelua käydään? Halutaanko huumeiden käytön haittoja vähentää vain yhteiskunnan vai huumeidenkäyttäjän kannalta?

Mihin käyttöhuoneita tarvittaisiin? Huumeiden käyttäjän näkökulmasta asiat ja palvelut, joilla käyttöhuoneiden tarvetta pedataan, löytyvät jo terveysneuvontapisteistä.

Terveysneuvontapisteet mahdollistavat asioinnin anonyyminä, niistä jaetaan puhtaita käyttövälineitä, hygieniatuotteita, välipalaa. Terveysneuvontapisteissä on mahdollisuus testata C-hepatiitti ja HIV-tartunnan mahdollisuus.

Joidenkin palveluntarjoajien terveysneuvontapisteissä on jo kehitetty hyvinvointialueiden kanssa jopa suora C-hepatiitin hoidon ohjaus ja aloitus. Terveysneuvontapisteistä saa myös A- ja B-hepatiitti- sekä kausi-influenssarokotuksia. Terveysneuvontapisteissä on myös mahdollisuus saada keskusteluapua, niin käyttäjän itsensä kuin tämän läheisenkin. Hoitoon ohjaus ja lääkäripalvelut ovat myös osa valveutuneimpien palveluntarjoajien ja hyvinvointialueiden terveysneuvontapisteiden osaamisaluetta.

Asiat, joilla käyttöhuoneita perustellaan, ovat jo olemassa.

Meillä on myös ainakin Helsingissä, Lahdessa, Tampereella ja Jyväskylässä jalkautuvaa päihde- ja mielenterveystyötä, jossa kohdataan huumeidenkäyttäjiä kaduilla ja heidän omissa toimintaympäristöissään. Tällä hetkellä työtä tehdään hankkeiden muodossa.

Hankkeesta riippuen myös jalkautuvassa työssä tehdään virustestauksia, hoitoonohjauksia sekä kuljetaan tukena virasto- ja arjen asioiden hoidossa. Jalkautuvien työntekijöiden avulla myös moni asunnoton huumeidenkäyttäjä on päässyt kiinni asumispalveluihin.

Asiat, joilla käyttöhuoneita perustellaan, ovat siis jo olemassa. Ainoa ero on se, että terveysneuvontapisteissä ei voi käyttää huumeita. Miksi emme siis kehitä näitä olemassa olevia terveysneuvontapisteiden palveluja sekä jalkautuvia hankkeita toimivammiksi? Kenties osaksi omaa hyvinvointipalvelujärjestelmäämme?

On meillä käyttöhuoneita tai ei, huumeidenkäyttöä tulee olemaan paikoissa, joissa sitä on tällä hetkelläkin. Huumeiden käyttäjä voi saada terveysneuvontapisteestä kerralla satakin puhdasta käyttövälinettä. Yhdet hän saattaa käyttää käyttöhuoneessa, loput 99 jossain muualla.

Käyttöhuoneesta hän joka tapauksessa jatkaa matkaansa kadulle hankkimaan seuraavaa annosta tai rahaa siihen. Huumausainekaupan tai siihen liittyvän rikollisuuden vähenemiseen emme jaksa uskoa käyttöhuoneiden vaikuttavan. Katukuva tai paikat, joissa jo nyt on häiriöitä, tuskin rauhoittuvat.

Huumeiden käytöstä johtuviin kuolemantapauksiin käyttöhuoneilla tuskin Suomessa tulee olemaan vaikutusta. Meillä yleisin yliannostuskuolema johtuu buprenorfiinin, bentsodiatsepiinien ja alkoholin yhteiskäytöstä. Kuolema tulee tuolloin yleensä yksin kotona nukkuessa hengityslaman muodossa.

Mielipiteemme on siis, että käyttöhuoneita ei tulisi perustaa, vaan käyttää jo tähän keskusteluunkin kuluva aika ja resurssit jo olemassa olevien palveluiden kehittämiseen ja parantamiseen. Mielestämme meidän tulisi myös ehdottomasti panostaa hoitoon pääsyn helpottamiseen sekä lääkkeettömien ja päihteettömien hoitopaikkojen lisäämiseen sekä käyttää jo olemassa olevia, laadukasta hoitoa tarjoavia paikkoja.

Näin mahdollistaisimme huumeiden käyttäjille ja heidän läheisilleen toivon paremmasta ja raittiista elämästä.

Tuomaila, Pykäläinen, Saloranta ja Liukkonen muodostavat Liike Nytin Lahden kaupungin valtuustoryhmän, Redsven on Liike Nytin paikallisyhdistyksen puheenjohtaja.