Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Pääkirjoitus Sähkö kallistuu ja polttopuu kiinnostaa, vanhojen takkojen vaihtamiseen voisi ajatella kannustimia

Suomalaiset ovat tottuneet vuosisatojen ajan lämmittämään asumuksensa puuta polttamalla, eikä tapa ole poistunut yhteiskunnan sähköistymisen ja kaupungistumisen jälkeenkään. Edelleen Suomessa on satoja tuhansia omakotitaloja, joissa puuta käytetään talvikaudella vähintäänkin lisälämmönlähteenä. Taloustutkimus selvitti neljä vuotta sitten puulämmityksen merkitystä ja kuluttajien kiinnostusta siihen. Tutkimusta varten haastateltiin noin 1 400 henkeä lokakuussa 2018.

Tuolloin runsas puolet vastaajista oli sitä mieltä, että kaikissa omakotitaloissa pitäisi olla takka. Poikkeuksellisen markkinatilanteen vuoksi voi hyvällä syyllä olettaa, että tänä päivänä osuus olisi vieläkin suurempi. Puulämmityksen merkitys ei suinkaan ole vähäinen myöskään Suomen energiamarkkinoiden näkökulmasta. Jos lämmitykseen käytettävä polttopuu korvattaisiin sähköllä se vaatisi lisää sähköä 775 GWh eli yhden ydinvoimalayksikön verran.

Suomessa on fiksumpaa vähentää päästöjä kuin luopua takoista.

Sähkölämmityksen korvaaminen puulla on ymmärrettävästi alkanut kiinnostaa kuluttajia nyt kun sähkön hinta on kohonnut pilviin. Päijäthämäläiset polttopuukauppiaat kertovat kovasta myyntimäärien kasvusta ja osalla on tarjottavana enää pelkkä ei-oota. Tämä siitä huolimatta, että klapien kysyntään osattiin varautua jo keväällä ja tuotantoa kasvatettiin.

Puulämmityksessä on haittapuolensakin. Polttaminen savuttaa. Pientalojen takat ja saunankiukaat ovat tänä päivänä suurin pienhiukkasten ja mustan hiilen lähde. Toisin kuin muissa energiamuodoissa, puunpolton päästöjä ei ole saatu vähennetyksi.

Yksi ympäristöystävällinen teko olisi vanhan takan vaihtaminen uuteen, mutta kuluttajat ovat ison investoinnin edessä varovaisia. Sekä ympäristönsuojelun että energiatehokkuuden vuoksi kannattaisikin harkita vanhojen takkojen romutuspalkkioita samaan tapaan kuin vanhoille autoille. Tällainen porkkana olisi verrattavissa tukeen, jolla suomalaisia on kannustettu siirtymään öljylämmityksestä muihin energiamuotoihin.

Vanhojen takkojen romutuspalkkiota on jo kokeiltu Alankomaiden Utrechtissa, jossa Talouselämä-lehden mukaan takasta luopuva saa 2 000 euron palkkion. Palkkio maksetaan, vaikka tilalle ei hankkisi uutta, vähäpäästöisempää takkaa. Metsäisessä ja arktisessa Suomessa puulämmityksen päästöjen vähentäminen olisi fiksumpi vaihtoehto kuin siitä luopuminen kokonaan.