Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lukijalta | Kela-korvauksia olisi hyvä nostaa eikä laskea

Pääkirjoitus (ESS 15.8.) käsitteli yksityislääkärin palkkioista maksettavia Kela-korvauksia. Ne ovat kyllä tosi pienet jo nyt, ja aina vain niistä halutaan nipistää.

Vasemmistopuolueet haluavat yhteiskunnan hoitavan kaikki sairaat. Eipä siinä mitään, mutta kun resurssit eivät riitä. Mitä tapahtuisi, jos kaikki sairaat ja etenkin hammashoitoa tarvitsevat tuppautuisivat julkiselle puolelle? Siihen tilanteeseen verrattuna taitavat nykyiset jonot olla vielä lyhyitä.

Nykyisetkin Kela-korvaukset ovat jo aika lailla yhtä tyhjän kanssa. Itse käyn poistattamassa hammaskiveä kaksi kertaa vuodessa. Korvausta tulee jokunen euro, mutta ei joka käynniltä.

Näin asioita kummemmin tuntematta kuvittelee, että korvauksia kannattaisi pikemminkin nostaa. Yksityislääkärien käyttö lisääntyisi, ja ne jopa vielä rikastuisivat. Kannattaisi kuitenkin ajatella kokonaisuutta ja kateus unohtaa myös vasemmalla laidalla. Jonot lyhenisivät ja aikaa jäisi enemmän pienituloisten hoitoon. Tulevan uudistuksen on annettu ymmärtää olevan jonkinlainen autuaaksi tekevä tapahtuma. En usko, päinvastoin luulen ainakin alkuvaikeuksia tulevan.

Uudistukset joskus myös epäonnistuvat. Ajatellaanpa vaikka taksifiaskoa.

Huumehörhöille halutaan omat tilat, joissa annetaan opastusta, ettei käyttäjä möhli ja tapa itseään. Samalla kannattaisi antaa huumeetkin valtion puolesta. Huumekauppiaat menisivät konkurssiin ja fillarit pysyisivät oikeilla omistajilla.

Kyynikkona olen huumeitten käyttäjän ennenaikaista kuolemaa enemmän huolissani, kun ikänsä töitä tehnyt pieneläkeläinen kuolee, kun ei ole varaa nykyisiin lääkärimaksuihin, ruokaan ja lääkkeisiin. Hyvä puoli huumeiden käyttöhuoneissa olisi kuitenkin se, että käytetyistä huumeruiskuista aiheutuvat ongelmat varmasti vähenisivät.

Kirjoittaja on lahtelainen.