Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Pääkirjoitus Lakipykälät ja ihmisten arki eivät kohtaa

Hallituksen aikomus leikata yksityisestä sairaanhoidosta saatavia Kela-korvauksia on saanut laajaa kritiikkiä lausuntokierroksella. Korvausten tasoa on leikattu jo useiden hallitusten aikana ja se on enää noin 14 prosenttia lääkärikäynnin hinnasta.

Kela-korvauksia maksetaan eniten hammaslääkärin, gynekologin ja silmälääkärin käynneistä. Vaikka korvauksia on leikattu, erityisesti vähävaraisille naisille Kela-korvaus on yhä tärkeä.

Voimakkaimmin Kela-korvausten poistoa ovat vaatineet vasemmistopuolueet. Ne eivät näe korvauksille perusteita, koska sote-uudistus ja hoitotakuu poistavat jonot julkiselta puolelta. Suurena kysymysmerkkinä on kuitenkin se, poistaako sote-uudistus hoitojonot, sillä hyvinvointialueiden rahat ovat tiukassa ja henkilöstöstä on pulaa.

Lausunnoissa kannetaan huolta siitä, että korvausten leikkaaminen pahentaa julkisen terveydenhuollon hoitojonoja. Sairaaloissa on jo nyt ruuhkaa hoitajapulan ja koronapandemian aiheuttaman hoitovelan vuoksi.

Onko Kela-korvausten poisto sukua hoitajamitoitukselle? Uudistuksen piti kohentaa vanhuspalveluita, mutta kaikki ei ole mennyt niin kuin Strömsössä.

Vanhuspalveluiden piti kohentua.

Vuonna 2020 tuli voimaan laki tehostetun palveluasumisen ja pitkäaikaisen laitoshoidon yksiköiden sitovasta henkilöstömitoituksesta eli niin sanotusta hoitajamitoituksesta. Mitoitus on kiristynyt asteittain. Vuoden 2020 lokakuun alusta mitoitus oli 0,5 työntekijää asiakasta kohti. Tämän vuoden alusta alkaen mitoitus on ollut 0,6 työntekijää asiakasta kohti ja se on nousemassa 0,7:ään.

Kesän aikana on kerrottu, että hoitajamitoituksen kiristäminen yhdessä hoitajapulan kanssa on johtanut hoitopaikoissa laittomaan tilaan ja hoitopaikkojen sulkemiseen sekä julkisella että yksityisellä puolella. Hoidon tarpeessa olevat vanhukset ovat kasautuneet päivystyksiin.

Opposition ohella myös hallituksessa oleva keskusta vaatii toimia, jolla vanhushuollon ongelmiin voidaan puuttua. Kaavamaista hoitajamitoitusta aikoinaan vastustanut kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo on sanonut, että hoitajamitoitus ei nykymuodossaan toimi. Orpo ei ole kuitenkaan kertonut, miten hän korjaisi tilanteen.

Perhe- ja peruspalveluministeri Aki Linden (sd.) on valmis tarkastelemaan huhtikuussa voimaan tulevan 0,7:n hoitajamitoituksen sisältöä, mutta 0,6 mitoitukseen hän ei puuttuisi. Tilanne on todella hankala, mitä kuvaa ministerin julkinen pohdinta. Hän on kysynyt, kumpi on eettisesti oikein: hoitaa riittävällä henkilöstöllä ja laadukkaasti tietty määrä ikäihmisiä, jolloin osa jää ilman hoitoa, vai hoitaa kaikki vähän huonommin.