Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuliko kotiseudun uutiset luettua tällä viikolla? Testaa tietosi uutisvisassa.

Pääkirjoitus Hyytynyt hyökkäys palaa alkupisteeseensä

Venäjän raakalaismainen hyökkäys Ukrainaan on kestänyt pian viisi kuukautta, eikä loppua näy, vai näkyykö sittenkin? Selitys nopeasta ja kliinisestä sotilasoperaatiosta oli absurdi jo alkuaankin.

Olivat Venäjän tavoitteet mitä olivat, harhaluulot olivat valtavat, eikä karua todellisuutta haluta vieläkään nähdä Kremlissä.

Venäjän sotilasmahti on osoittautunut pelkäksi ylivertaisuuttaan uhoavaksi paperitiikeriksi. Britannian puolustusministeri Ben Wallace sanoi sen viimeksi (HS 11.8.): "Venäjä ei todennäköisesti koskaan onnistu Ukrainan miehittämisessä. Hyökkäys on hyytynyt ja epäonnistumisen partaalla."

Tuhoisiin ja brutaaleihin toimiin venäläiset ovat kuitenkin pystyneet, mistä kertoo siviiliväestön joutuminen hyökkäysten kohteeksi ja viimeksi Zaporizzjan ydinvoimalan muuttaminen sotilastukikohdaksi. Venäläiset rikkovat häikäilemättömästi lähes kaikkia kansainvälisiä ydinturvallisuuta koskevia sitoumuksia. Ydinkatastrofin uhka on kiristyskeinona äärimmäisen vastenmielinen. Keskinäisen syyttelyn vallitessa ehdotukset voimala-alueen demilitarisoinnista hukkuvat kranaattiräjähdyksiin.

Putinilainen ja samalla venäläinen tapa on perustella valtapyrkimyksiä järjestään historialla, osin räikeän mielivaltaisella ja myös suoraan väärennetyllä. Hyökkäys Ukrainaan liittyy kuitenkin – ei vain valtavasti aikaisempien aikojen venäläisiin valtapiireihin ja niiden palauttamiseen – vaan suoraan lähihistoriaan: Krimin valtaukseen vuonna 2014. Hyökkäys Ukrainaan on sen jatketta.

Mistä sota alkoi, sinne se voi päättyäkin.

Tuolloin Venäjä onnistui ottamaan haltuunsa Ukrainaan kuuluvan alueen ilman että juuri kukaan itsenäisten valtioiden koskemattomuutta puolustava taho millään ilmansuunnalla olisi puuttunut riittävän raskaalla kädellä asiaan.

Nyt hyökkäys saattaa olla palaamassa alkupisteeseensä, kun huomio keskittyy taas Krimille. Mistä sota alkoi, sinne se voi päättyäkin.

On ollut epäselvää, kuka vastaa iskusta Venäjän Mustanmeren lennoston tukikohtaan Krimillä. Ilman ukrainalaisia erikoisjoukkoja se ei kuitenkaan olisi ollut mahdollinen.

Krimillä on myös itsellisten tataarien vastarintaa, mikä luo oman paineensa Putinille. Krimin miehitys on hänen suuri saavutuksensa. Jo pelkkä sotatoimien leviäminen sinne on raju arvovaltatappio.

Jos Putin joutuisi poistumaan niemimaalta häntä koipien välissä, mikä on hyvin toivottavaa, menettäisi hän yhden valtansa kivijaloista. Venäläiskoneiden tuho on joka tapauksessa erinomainen uutinen: vilja voi toivottavasti vapaammin virrata Mustanmeren satamista maailman nälkäisille.