Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lukijalta | Saavatko eri mieltä olevat näkyä ja kuulua?

Tulin surulliseksi luettuani Elina Lientolan vastauksen (ESS 9.8.) Päivi Räsäsen aborttikysymystä koskevaan Vierailija-kirjoitukseen (ESS 6.8.). En välttämättä siksi, etten kannata Lientolan näkemyksiä, vaan siksi, että hän näyttää ajattelevan, etteivät eri mieltä olevat saisi esittää mielipiteitään näkyvästi.

Eri mieltä olevilla ei siis ole tasa-arvoista oikeutta tuoda esiin ajatuksiaan ja osallistua keskusteluun. Näyttää siltä, että ne, jotka puhuvat paljon moniarvoisuudesta, eivät todellisuudessa kestä omien arvojensa vastaisten näkemysten esiin tuomista.

Toiseksi Lientolalla näyttää olevan käsitys, että eri mieltä olevissa on jotain vikaa. Vain samalla tavalla ajattelevat ovat moraalisia ihmisiä. Kirjoituksesta minulle jäi se kuva, että hän aivan kuin erehtymätön paavi sanoo, että abortti on ihmisoikeus ja muulla tavalla ajattelevat ovat harhaoppisia.

Lientolan mukaan naisella on oikeus määrätä omasta kehostaan. Mutta on myös täysin loogista ajatella, että sikiön oikeus elämään tulisi turvata. Kysymys on siis siitä, milloin elämä alkaa? On kaksi loogista vaihtoehtoa: hedelmöitys tai syntymä.

Elämän alkamisen määrittäminen näiden kahden ajankohdan välille on loogisesti vaikeata. Ei ole helppoa määritellä, että elämä alkaa 10, 20 tai 30 raskausviikon jälkeen.

Eikä kukaan ehdota, että abortin saisi tehdä vielä kahdeksan kuukauden ikäiselle sikiölle, vaikka se on vielä naisen kehon sisällä ja siten voisi ajatella, että nainen edelleen saisi määrätä kehostaan. Mutta millä perusteella sen ikäinen sikiö on elävä olento, mutta 20-viikkoinen ei?

Milloin abortin kannattajien mukaan elämä alkaa? On paljon luonnollisempaa ja loogisempaa ajatella, että elämä alkaa hedelmöityksestä.

Kielitieteilijänä kiinnitin myös huomiota uuteen tapaan puhua asioista. Äiti on nykyään kohdullinen. Tulee mieleen George Orwellin kirja 1984. Olemmeko kenties menossa kohti tulevaisuutta, jolloin hädässä oleva lapsi ei huudakaan, ”Äiti!”, vaan, ”Kohdulliseni!”

Kirjoittaja on lahtelainen.