Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Itsenäisyyspäivän kunniamerkkien saajat julkistettiin – katso ketkä palkittiin Lahden seudulla

Lukijalta | En pidä järkevänä kannabiksen laillistamista

Ella Haura ottaa kolumnissaan kantaa huumeista käytävään keskusteluun (ESS 8.8.) Hän vetoaa asiallisen keskustelun ja asiatiedon puolesta. ”Liioittelu ja valheellinen tieto syö valistuksen uskottavuutta.”

Hän toteaa oikein, ettei huumeita pidä millään tavalla ihannoida. Haitoista tulee olla kattavasti tietoa saatavilla. Hänen mielestään esimerkiksi heroiinia ja kannabista ei tule pitää yhtä haitallisina. ”Molemmissa on riskinsä, mutta heroiini on moninkertaisesti vaarallisempi ja koukuttavampi.” Haura viittaa siihen, että suurimmalla osalla kannabiksen käyttö on satunnaista viihdekäyttöä, joka ei johda ongelmakäyttöön.

Kannabiksen riskejä ei kannata kuitenkaan aliarvioida. Etelä-Suomen Sanomat julkaisi 31.7. The New York Timesin artikkelin otsikolla "Psykoosi, riippuvuus, krooninen oksentelu: aiempaa voimakkaampi kannabis sairastuttaa nyt yhdysvaltalaiset nuoret."

Kannabiksen vaikuttavan aineen pitoisuudet ovat nousseet paljon aiempaa korkeammalle tasolle. Siten mielikuva kannabiksesta mietona tai vaarattomana huumeena ei välttämättä vastaa todellisuutta.

Silti vieroitushoitoon pääsyä on helpotettava.

Helsingin Sanomat julkaisi reportaasin kannabiksen salakuljetuksesta otsikolla "Pilven uudet liikkeet" (HS 8.8.). Espanja torjuu Gibraltarin yli tulevaa, lisääntyvää huumeiden salakuljetusta. Marokko on maailman kannabiksen kasvatuksen keskuksia. Lisäksi Espanjassa rehottavat maanosan runsaimmat kannabisviljelmät.

Huumeiden tuotantoon ja kauppaan kytkeytyvät monet rikollisliigat. Rikollista huumebisnestä vastaan taistelevan Espanjan tullipoliisin komentaja toteaa HS:n haastattelussa, että vastustaa huumekaupan laillistamista. ”Se olisi nuorille harhaanjohtava viesti. Näemme työssämme huumeiden vakavat seuraukset.”

Tilastojen mukaan suomalaisten nuorten huumekuolemat ovat lisääntyneet samalla, kun jätevesitutkimukset osoittavat kovien huumeiden käytön lisääntyneen. Suomalaisten nuorten huumekuolemat ovat Euroopan maiden kärkeä.

Ongelmaan pitää selvästikin tarttua. Keinoista vallitsee erimielisyyttä. Joidenkin mielestä vapaampi huumepolitiikkaa madaltaa käyttäjien kynnystä saada apua.

Käytön rangaistuksettomuutta on perusteltu sillä, että käyttäjät eivät leimautuisi eivätkä rangaistuksen pelossa jättäisi hakeutumatta hoitoon. Vaikeus saada hoitoa on selvästikin yksi huumepolitiikan vaikeuksista.

Jos käyttäjältä kuitenkin puuttuu sairauden tunto ja motivaatio, ei hoitoon pääsykään auta. Lisäksi hoitoalalla on yleensäkin pulaa hoitajista ja resursseista samalla, kun väestön hoidettavuus lisääntyy. Silti vieroitushoitoon pääsyä on helpotettava.

En pidä järkevänä kannabiksen laillistamista. Huumeiden käytön lisääntyessä lisääntyvät myös sen terveyshaitat ja kustannukset yhteiskunnalle. Laillisten markkinoiden varjossa myös pimeät markkinat saavat tilaa. Ennen kaikkea inhimilliset seuraukset ovat raskaita käyttäjille itselleen ja heidän läheisilleen.

Kirjoittaja on lahtelainen kenttäpiispa.