Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lukijalta | Nuorten kehorauhaa täytyy kunnioittaa ja häirintään puuttua

Koulut ovat juuri alkaneet. Nuoret kulkevat yksin tai ystäviensä kanssa kaduilla kohti kouluja. Matkalla kouluun, koulupäivän aikana, vapaa-ajalla tai harrastuksissa nuoret saattavat saada osakseen kadulla olevilta aikuisilta sekä omilta ikätovereiltaan kommentteja tai huutelua ulkonäöstään.

Huudetut lauseet sisältävät asiattomuuksia ja törkeitä ehdotuksia. Eikä kehon kommentointi jää vain huutelun asteelle, vaan nuoren kehoa saatetaan myös koskettaa ilman nuoren antamaa lupaa. Nuori ei ole tilannut huutelua oman kehon muodoista tai kehoonsa koskettamista.

Eikö meidän jokaisen keho ole arvokas ja omistajansa oma? Kokemus voi olla nuorelle pelottava, hämmentävä ja vähintäänkin kiusallinen. Väestöliiton sanoin: ”Seksuaalista kaltoinkohtelua ovat kaikki tilanteet, joissa henkilö kokee, että hänen seksuaalista itsemääräämisoikeuttaan on loukattu.”

Huudetut lauseet sisältävät asiattomuuksia ja törkeitä ehdotuksia.

Jokainen nuori on oman kasvunsa ja kehityksensä kanssa herkässä vaiheessa, jota meidän aikuisten pitää tukea kaikin mahdollisin tavoin. Yksi tukemisen muoto on puuttuminen epäasialliseen käytökseen ihan kaikkialla.

Puuttuminen on ennen kaikkea tahdon asia. Vaikeneminen ja pään poiskääntäminen ovat hiljaista hyväksyntää epäasialliselle kohtelulle sekä nuoren seksuaalioikeuksien polkemiselle. Kaikki tilanteet eivät aina ole ehkäistävissä, joten turvataitokasvatuksen tarjoaminen kotona, koulussa ja vapaa-ajanyhteisöissä on merkittävää.

Kun aikuinen puuttuu tilanteisiin, on se selkeä viesti nuorelle, ettei kyseinen käytös ole hyväksyttävää. Tämä lisää nuoren turvan kokemusta.

Seksuaalioikeudet ovat ennen kaikkea ihmisoikeuksia, ja nuoren seksuaalioikeuksien rikkominen on ihmisoikeusrikkomus. Väestöliiton seksuaalioikeuksista nostaisimme erityisesti oikeuden suojella itseään ja tulla suojelluksi, jonka mukaan ihmisillä on oikeus ruumiilliseen kokemattomuuteen, sekä oikeuden näkyä, joka pitää sisällään oikeuden olla turvassa seksuaaliselta ja sukupuoleen kohdistuvalta syrjinnältä, häirinnältä ja ilkivallalta.

Meillä jokaisella on oikeus psyykkiseen ja fyysiseen tilaan ja koskemattomuuteen. Haluammekin havahduttaa nuoria sekä aikuisia muistamaan nämä oikeudet, sillä seksuaalioikeudet ovat tänäkin päivänä vieras käsite monelle. Suosittelemme lämpimästi tutustumaan seksuaalioikeuksiin vaikkapa Väestöliiton sivuilta.

Keho- ja kasvurauhan puolesta!

Kirjoittajat ovat erityistason seksuaaliterapeutteja.