Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Itsenäisyyspäivän kunniamerkkien saajat julkistettiin – katso ketkä palkittiin Lahden seudulla

Pääkirjoitus Neuvostoajan monumentti teki tilaa remontille

Maailman rauha -patsas on Moskovan kaupungin lahja Helsingin kaupungille. Se paljastettiin 14. tammikuuta 1990 pari kuukautta Berliinin muurin murtumisen jälkeen ja Neuvostoliiton viettäessä viimeisiä hetkiään ennen lopullista romahtamistaan. Vaikka Neuvostoliitto kaatui, patsas on saanut olla paikoillaan näihin päiviin saakka Hakaniemenrannassa.

Patsaan lahjoittaminen perustui 1983 solmittuun patsaidenvaihtosopimukseen. Vastaavasti kuvanveistäjä Antti Neuvosen teos Rauhan lapset lahjoitettiin Moskovaan, ja patsas pystytettiin kaupungin pohjoisosassa sijaisevaan Ystävyydenpuistoon.

Patsaan vastaanotto ei suinkaan sujunut kitkatta. Monet vierastivat neuvostohenkistä patsasta keskellä Suomen pääkaupunkia. Se oli kuitenkin pienempi paha kuin niin ikään lahjaksi ehdotettu Lenin-patsas, josta Helsingin kaupunki kuitenkin kieltäytyi. Vuosi 1990 taisi olla viimeinen, kun tällainen patsaidenvaihto Suomen ja Neuvostoliiton välillä ylipäänsä oli mahdollinen. Ajat olivat muuttumassa ja YYA-sopimus hiipumassa.

Muutaman kerran patsas sai osakseen vandalismia tai mielenosoituksia. Kuuluisin tapaus oli vuoden 1991 tervaus, johon osallistui muun muassa viestintätoimistoyrittäjä ja entinen Ylen toimitusjohtaja Mikael Jungner. Patsas sai päälleen tervaa ja höyheniä, ja tempauksen tehnyt kolmikko poliisikyydin pois. Vuonna 2010 patsas yritettiin räjäyttää. Tekijät selvisivät vasta kuusi vuotta myöhemmin toisen rikostutkinnan yhteydessä.

Vuonna 2014 Venäjä valloitti Krimin ja Maailman rauha koristeltiin Ukrainan lipuilla. Helmikuussa Venäjä hyökkäsi Ukrainaan ja joku kävi kirjoittamassa patsaaseen "maailmanräyhää". Arvostelu patsaan olemassaolosta oli voimakasta. Eikä mennyt kuin reilu viikko, kun Helsingin kaupunki ilmoitti siirtävänsä patsaan pois rakennustöiden alta. Veistos kuljetettiin maanantaina itäiselle Uudellemaalle varastoon. Kruunusillat-raitiotie-hanke, jonka tieltä patsas poistettiin, twiittasi patsaan olevan matkalla takaisin itään.

Aika näyttää, päätyykö patsas takaisin entiselle paikalleen vai keksiikö Helsingin kaupunki sille jotain muuta käyttöä. Siitä huolimatta, että teos on yli 30 vuotta vanha ja ajat olivat silloin toiset, tuntuisi irvokkaalta esitellä neuvostoliittolaista patsasta, jonka nimi on Maailman rauhaa. Patsaan lahjoittajalla ja vastaanottajalla kun on jokseenkin eri näkemys siitä, mitä rauha tarkoittaa.