Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Itsenäisyyspäivän kunniamerkkien saajat julkistettiin – katso ketkä palkittiin Lahden seudulla

Pääkirjoitus Lahdella oli erityinen merkitys Loirin muusikkouralla

"Hyvää matkaa tuntemattomahan tupaan rakas ystävä", kirjoitti tasavallan presidentti Sauli Niinistö viihdetaiteilija Vesa-Matti Loirin nukuttua tästä ajasta pois. Presidentin käyttämä "tuntemattomahan tupaan" on lainaus Eino Leinon kirjoittamasta runosta Nocturne, joka kuului myös Vesa-Matti Loirin musiikilliseen repertuaariin ja oli yksi hänen rakastetuimmista tulkinnoistaan. Eino Leinon tekstit, kuten Lapin kesä, olivat Vesa-Matti Loirin bravuureita. Ja niin oli Lappikin.

Loiri viihtyi paljon Inarin piilopirtillään, jossa hän omien sanojensa mukaan kävi kuuntelemassa hiljaisuutta. Ja sitä varmasti vastapainoksi tarvittiin, koska hänen elämänsä ehti olla hengästyttävän vauhdikas ja monipuolinen. Loiri oli monilahjakkuus, joka yhdisti koko kansan vauvasta vaariin. Hän oli näyttelijä, muusikko ja urheilija. Elämänvarrelle mahtui useita rakkaussuhteita ja myös draamaa, kun kaksi pojista kuoli.

Harvassa ovat ne, joita Loiri ei olisi liikauttanut.

Urheilijana Loiri oli varsinainen monitaituri jääkiekosta biljardiin. SM-kultaa hän voitti vesipallossa ja käsipallossa. Urheilu-ura jäi kun Loiri alkoi vakavissaan keskittyä näyttelijäntöihin.

Näyttelijänlahjojaan Loiri pääsi esittelemään jo ennen opintojaan teatterikorkeakoulussa, kun ohjaaja Mikko Niskanen pestasi hänet 17-vuotiaana elokuvaan Pojat. Opintojen jälkeen Loiri aloitti yhteistyön Spede Pasasen kanssa, minkä seurauksena syntyivät muun muassa koko kansan rakastamat Uuno Turhapuro -elokuvat.

Vaikka Loirin uran varrelle mahtuu myös vakavia rooleja, hänet muistetaan ennen kaikkea koomikkona, jollaista ei ole nähty ennen eikä jälkeen Loirin. Turhapuron ohella tunnettuja hahmoja olivat muun muassa Nasse setä, Jean-Pierre Kusela ja Tyyne. Jos Vesa-Matti Loirin ensimmäinen elämänvaihe liittyi urheiluun ja toinen näyttelemiseen ja viihteeseen, kolmas vaihe oli selkeästi musiikki. Loirille itselleen musiikki oli tärkein. Kun huilunsoitto ei enää onnistunut diabeteksen vuoksi, hän vaihtoi nokkahuiluun.

Myös Lahti liittyy likeisesti Vesa-Matti Loirin muusikkouraan. Etelä-Suomen Sanomien haastattelussa 2015 Loiri kertoi, että hänen ensimmäinen keikkansa oli Lahdessa 1960-luvun lopulla. Lisäksi hän esiintyi muun muassa Mallasjuoman 60- ja 70-vuotisjuhlissa. Esiintyjinä olivat Loirin mukaan kaikki nimekkään artistit ja Loiri sai päättää illan.

Loiri totesi MTV:n haastattelussa, että taiteilijan tärkein tehtävä on saada liikahdus katsojassa, kuulijassa ja kokijassa. Harvassa ovat ne, joita Loiri ei olisi liikauttanut.

Vesa-Matti Loiri on kuollut – Loiri naitti viihteen ja taiteen ja jättää vahvan jälkensä suomalaiseen kulttuuriin

Hannele Lauri Vesa-Matti Loirin poismenosta – IL: "Toivottavasti Veskulla on nyt hyvä olla"

Hannele Lauri Vesa-Matti Loirin poismenosta – IL: "Toivottavasti Veskulla on nyt hyvä olla"

Jari Tervo tiesi ystävänpäivästä asti Vesa-Matti Loirin kohtalon – HS: "Matti halusi kuolla kotonaan"