Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lukijalta | Toisen asteen koulutuksen maksuttomuudesta seuraa hyvää

Opetushallituksen seurantatietojen mukaan peruskoulun 2021 keväällä päättäneistä 99 prosentilla oli opiskelupaikka syyskuun 2021 lopussa. Edellä mainittuun asiaan on varmasti vaikuttanut maamme hallituksen päätös ulottaa maksuton opetus toiselle asteelle saakka.

Olen iloinen, että nuorilla on näin oikeasti mahdollisuus perheen varallisuudesta huolimatta valita haluamansa suunta joko jatkaa ammattikouluun tai lukioon. Itselläni 1990-luvun lama-ajan lapsena ei ollut samanlaista mahdollisuutta, koska perheeni ei ollut rikas. Kävinkin ravintola-alan perustutkinnon veljeni jo aiemmin käyttämillä ja jo aiemmin jonkun muun käytössä olleilla kirjoilla.

Koska nyt nuorilla koulunsa päättäneillä on myös oppivelvollisuus 18 vuoden ikään asti, sekin auttaa hakeutumaan jatkokoulutukseen. Myös peruskouluissa on jouduttu panostamaan nuorten opinto-ohjaukseen oppivelvollisuuden laajentumisen vuoksi. Vuonna 2021 peruskoulunsa päättävät valmistuvat toisen asteen oppilaitoksista 2024. Silloin heillä on hyvä pohja jatkaa joko suoraan työelämään tai lisäkoulutukseen.

Ammatilliseen koulutukseen saatiin onneksi lisää rahoitusta, jotta saadaan koulutuksen laatua nostettua samaan asemaan lukioiden kanssa.

Hallitus päätti myös sitoa opintotuen indeksiin. Tämä on hyvä asia. Toki opiskelijat niin kuin kaikki muutkin pienituloiset suomalaiset joutuvat koville ruoan hintojen noustessa sekä inflaation jatkaessa nousuaan. Kuitenkin, hyvää ja turvallista kouluvuotta kaikille opintonsa taas aloittaville opiskelijoille. Koulutukseen osoitetut rahat tulevat moninkertaisena takaisin yhteiskunnalle.

Kirjoittaja on lahtelainen trukinkuljettaja ja teollisuustyöläinen.