Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lukijalta | Kriiseissä EU näyttää olevan kyvytön äkillisiin muutoksiin, joita nyt tarvittaisiin

EU on voimakkaasti pyrkinyt omilla toimillaan viimeisten vuosien aikana lisäämään energiamarkkinoiden vapautta sääntelystä niin, että kaikki energia voisi markkinamekanismeilla siirtyä maasta toiseen ja kilpailu pitäisi huolta siitä, että energian hinta pysyisi kohtuullisena kuluttajille ja yrityksille. Normaalitilanteessa tämä on toimiva mekanismi, mutta ei nyt.

Nyt nämä toimet vaarantavatkin kaikkien EU maiden energian saatavuuden kohtuuhintaan, koska energian tuottajat ja myyjät myyvät nyt EU:n sisällä energiaa sinne, mistä siitä saadaan paras hinta.

Lisäksi on syntynyt paljon niin sanottuja johdannaismarkkinoita, joilla on yhä enemmän välistävetäjiä ottamassa siivun nousevista energiahinnoista, ja nuo markkinat entisestään korottavat energian hintoja. Sama energiaerä myydään moneen kertaan, ennen kuin sitä on edes tuotettu. Näissä kaupoissa ovat varmasti mukana myös Venäjän miljardöörioligarkit, jotka näin auttavat Venäjän sotarahoitusta.

Samoin energian tuottajat ovat nyt nähneet otollisen ajan koittaneen sille, että omia voittoja voidaan jopa monikymmenkertaistaa kysynnän lisääntyessä ja tarjonnan vähentyessä, kun Venäjää ei enää haluta ottaa lukuun.

EU-maiden hallitukset ovat nyt päätöksillään sitoneet kaikkien EU-maiden hallitusten kädet selän taakse, ne eivät voikaan enää turvata omaa energian saantiaan tai eivät mitenkään voi määritellä, millä hinnalla loppukäyttäjä, yksityinen talous tai yritys energiaa saa.

Markkinavoimat hallitsevat, ja ministerit ja parlamenttien jäsenet vain miettivät keinoja, miten valtio voi tulla maksumieheksi ja kartuttamaan noiden energiantuottajien voittoja.

Markkinavoimat myyvät sille, joka eniten maksaa.

Ne energian myyjät ovat tietysti heikoilla, jotka myyvät pitkillä sopimuksilla energiaa, jota ne joutuvat ostamaan itse markkinoiden määräämään hintaan. Esimerkkejä on lukuisissa uutisissa kuultu.

Todellisuudessa energian tuotantokustannukset eivät ole mihinkään juurikaan nousseet. Vesivoimala tuottaa sähköä lähes täysin entisin tuotantokustannuksin, mutta saa nyt markkinavoimien hinnoittelun tähden hulppeita voittoja taseeseensa. Samoin tuuli pyörittää entiseen tapaan tuulimyllyjä ja voittoja kertyy nyt monikymmenkertaisesti, koska sähköä voi myydä monikymmenkertaisella hinnalla.

Myös atomi halkeaa ydinvoimalassa entiseen malliin ja voitot moninkertaistuvat hetkessä. Polttoaineiden valmistajat ja myyjät voivat nyt hulppeasti kasvattaa voittoja, koska ei tarvitse kuluttajille selittää, miksi bensiini ja diesel maksavat niin paljon; voi omaa voittosiivua kasvattaa runsaasti, paljon enemmän kuin raakaöljyn spekulanttien nostama hinta on noussut.

Saksassa monet yksityiset omakotiasujat ja yritykset tekevät nyt nopeita investointeja kaasusta muuhun energian käyttöön ja sähkö lienee se uusi järjestelmä, koska sitä voi vakauttaa omin aurinkopaneelein edes jonkin verran. Saksassa sähkön käyttö tulee siis lisääntymään rajusti, ja niinpä Suomenkin voimalat voivat myydä sähköä Saksaan.

EU:n sähkömarkkinoiden vapauttaminen on luonut paljon kytköksiä, joilla pohjoismaista sähköä voidaan siirtää eri Euroopan maihin. Me suomalaiset sähkönkäyttäjät maksamme nyt noista EU-säädöksistä kovaa laskua, kun ei voida turvata edullista sähköä suomalaisille, vaan olemme Euroopan sähkömarkkinoiden hinnoittelun armoilla.

Sähkön tuotantoa ei voida mitenkään hetkessä lisätä valtavia määriä ja esimerkiksi EU:n vapaat sähkömarkkinat veisivät Suomeenkin investoidut uudet sähköntuotantolaitokset Euroopan sähkömarkkinoiden hinnoittelun armoille. Kestää varmasti vuosikausia, että Euroopan sähkömarkkinoiden hinnoittelu tasaantuu, koska se tapahtuu vasta sitten, kun sähköä tuotetaan Euroopassa vähän enemmän kuin kulutetaan.

Vasta sitten hinnat alkavat laskea. Vajaan sähköntuotannon vuosina hinnat edelleen vain nousevat, koska sille myydään, joka eniten maksaa.

Ei ole olemassa mitään lainsäädäntöä, joka pakottaisi myymään esimerkiksi suomalaisille riittävästi sähköä. Voidaan jättää omaan maan ostajat ilman. EU ja Suomen hallitus näyttävät olevan kyvyttömiä varmistamaan suomalaisten sähkön saannin. Markkinavoimat myyvät sille, joka eniten maksaa.

Näin EU meitä kohtelee, ja loppukäyttäjä on täysin voimaton. Kellä on varaa tehdä omat sähköntuotantolaitokset, joista ei ole pakko myydä muille – rahaa pitäisi olla rutkasti sukanvarressa.

Kriiseissä EU näyttää olevan todella kyvytön äkillisiin muutoksiin, joita nyt tarvittaisiin ihmisten elämän turvaamiseksi.

Kirjoittaja on lahtelainen.