Lukijalta | Saako hallitus venäläisten turistimatkoja loppumaan?

Monet EU-maat ovat estäneet venäläisten turistimatkat maan Ukrainaa kohtaan käymän hyökkäyssodan takia. Viro päätti lopettaa turistiviisumien myöntämisen venäläisille jo maaliskuussa. Esitin itse silloin samaa tehtäväksi myös Suomessa, sillä nähtävissä oli jo silloin, että maastamme tulee EU:n heikoin lenkki ja Venäjä-pakotteiden porsaanreikä heti, kun koronan takia asetetut matkustusrajoitteet poistuvat.

Näin kävikin heinäkuussa ja pakotteiden takia lukuisat venäläiset ryntäsivät hakemaan arkeensa apuja Suomesta. EU:n Venäjälle asettamia pakotteita kierretään matkustamalla Suomeen huollattamaan autot ja hakemaan länsituotteita ja -palveluita.

Venäläisen keskiluokan huvittelu- ja lomamatkailu Suomeen pöyristyttikin monia. Venäläiset matkustavat Suomeen ja Suomen myöntämien Schengen-viisumeiden avulla muuallekin Eurooppaan viettämään kesää ja nauttimaan lomista samaan aikaan, kun toiset venäläiset käyvät sotaa Ukrainan kansaa vastaan.

Ukrainassa ei ole osattu edes unelmoida kesälomasta venäläisten moukaroidessa ohjuksin säälittä siviilikohteita ja tehdessä toinen toistaan julmempia sotarikoksia ukrainalaisia vastaan. On epäilty, että osa Eurooppaan matkustavista venäläisistä on itsekin osallistunut tavalla tai toisella Ukrainaa vastaan käytyyn sotaan.

On todella valitettavaa, että maastamme leviää nyt tällainen kuva, ja vielä valitettavampaa, että se kuva on totta.

Venäläisten matkustusryntäyksen noustua mediassa esille suurimmat eduskuntapuolueet SDP, perussuomalaiset ja kokoomus linjasivat välittömästi, että turistiviisumeiden saantiin tulee puuttua. Myös kristillisdemokraatit ja keskusta ottivat saman kannan. Jopa pääministeriä tuurannut ministeri Aki Lindén (sd.) oli viisumitiukennusten kannalla.

Ratkaisuja odotettiinkin nopeasti, jotta ne ehtisivät vaikuttaa jo tänä kesänä, mutta kuinkas kävikään. Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitus keskustan tuella hautasi päätökset selvitysmappeihin. Osa demareista näytti näkevän jopa ihan hyväksikin venäläisten turistimatkat Suomeen, ja toiset laittoivat päänsä taasen EU:n selän taakse.

Samaan aikaan Viro päätti nopeasti evätä myös venäläisten opiskelijoiden viisumit. Aiemmin kaikki Baltian maat olivat jo tehneet oman ratkaisunsa turistiviisumeiden myöntämisen lopettamisesta.

Virosta onkin arvosteltu Suomen hallituksen saamattomuutta ja myös italialainen La Repubblica kirjoitti Suomen olevan EU:n Troijan hevonen, jonka kautta venäläiset pääsevät vapaasti matkustelemaan ympäri Eurooppaa, myös maihin, joihin venäläisten on muuten mahdoton päästä ilmatilasulkujen vuoksi lentämään.

On todella valitettavaa, että maastamme leviää nyt tällainen kuva EU:ssa, ja vielä valitettavampaa, että se kuva on totta. Vetoankin Marinin hallitukseen, että venäläisten turistiviisumien myöntäminen Suomeen lopetetaan välittömästi Viron ja monien muiden EU-maiden tapaan.

Tätä puoltaa ainakin kolme perustetta. Venäläismatkustelu voi luoda turvallisuusuhkia, se murentaa EU:n yhteistä pakotepolitiikkaa ja venäläisten lomailu ja juhlinta loukkaa ukrainalaisia, joiden tukena meidän tulee olla lopulliseen voittoon asti.

Kirjoittaja on kansanedustaja, puolustusvaliokunnan ja valtiovarainvaliokunnan hallinto- ja turvallisuusjaoston jäsen (kok.).