Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivitämme verkkosivujamme, tilaajien on kirjauduttava uudelleen

Pääkirjoitus Töihin paluu saa tuntua mutta ei sen tarvitse ahdistaa

Elokuun alku tarkoittaa monelle loman loppua. Edessä on paluu töihin ja orientoituminen arjen rutiineihin. Jos työpaikan oven kynnys tuntuu korkealta, asiaa ei pidä säikähtää. Päinvastoin se tarkoittaa sitä, että loma on täyttänyt tehtävänsä ja työkuvioista irrottautuminen on sujunut kuten pitääkin.

Loman tarkoitushan on nimenomaan pään tyhjentäminen työasioista. Monelle vapaa-aika tarkoittaa myös fyysistä lepoa etenkin niissä tehtävissä, jotka ovat ruumiillisesti kuormittavia.

Kun sitten töihin palataan, on luonnollista, että loman jälkeen kontrasti tuntuu niin sielussa kuin kropassa. Lähtökohtaisesti uuden työrupeaman alkuun pitäisi liittyä myös positiivista kipinää.

Siirtyminen etätöistä takaisin työpaikoille voi olla tämän syksyn trendi.

Loman aikana takaraivossa on saattanut muhia jokin idea, joka odottaa ulospääsyä jatkojalostettavaksi heti töiden alettua. Edessä saattaa olla myös uusia vastuita, jotka kutkuttavat mukavasti vatsanpohjassa. Tai sitten vain loman jälkeen on taas mukavaa tarttua entisiin hommiin tuttujen työkavereiden kanssa.

Lomaltapaluu voi ahdistaa ja kertoa työhön liittyvästä ongelmasta – näin ESS:n lukijat vastasivat lomaltapaluuta koskevaan kysymykseen

Jos näin ei kuitenkaan ole vaan töihin paluu ahdistaa, asiaa kannattaa pohtia tovi. Onko loma sujunut kuten piti? Ovatko työasiat häirinneet myös vapaa-ajalla? Eikö sähköposti ole jättänyt rauhaan? Jäikö joku lomasuunnitelma toteutumatta?

Tällaisissa tilanteissa asioiden kanssa ei kannata jäädä yksin, vaan niistä kannattaa puhua esimerkiksi työkaverin tai terveydenhuollon edustajien kanssa. Pidemmän päälle ahdistus voi viedä työkyvyn ja kaataa petiin.

Lomalta palaaminen on aina nivelkohta myös sen miettimiseen, että onko tämä työ juuri sitä mitä haluan tehdä vai voisiko nyt olla saumaa kokeilla jotain muuta.

Iso kysymys työpaikoilla lienee tänä syksynä se, millä tavalla etä- ja lähityöskentelyn vuorottelua jatketaan. Koronapandemian alusta on kulunut kohta kaksi ja puoli vuotta. Siinä ajassa on opittu toimimaan tehokkaasti etätöissä. Järjestelmät, välineet ja työprosessit on valjastettu niin, että hyvin monessa toimistotöissä työskentely on voitu siirtää koteihin.

Miltä tuntuu palata töihin lomalta?

Ajan kanssa etätyö on muuttunut rutiiniksi, mutta samalla sen haittapuolia on alettu tunnistaa entistä paremmin. Luonnollinen vuorovaikutus, työyhteisön tuki sekä arjen ja työn erottamisen vaikeus ovat ujuttautuneet kuin huomaamatta arkeemme. Hybridimallissa on hyvätkin puolensa, mutta sitä pitää osata hyödyntää taiten. Lisääntyvä lähityö voi olla tämän syksyn trendi.