Hilkka Kempin Vierailija-kirjoitus Suomessa tarvitaan perhepolitiikan korjausliike

Koronan jälkeen Päijät-Hämeessä on syntynyt yli 200 vauvaa enemmän kuin vastaavana ajanjaksona aikaisemmin. Kunnissa tarvitaan lisää päiväkotipaikkoja ja apua perheiden arkeen. Tulevaisuudelle saimme toivoa ja hyvän näköaloja. Lomalla lapsen kanssa en ole varmasti ainoa, joka muistaa olla kiitollinen varhaiskasvatuksen upeille työntekijöille.

Samalla sota-ajan ja sitä seuranneen inflaation hinta näkyy ihmisten arjessa. Moni jättää kesälomamatkat tekemättä. Olemme jo reagoineet hintojen nousuun tekemällä indeksikorotuksen sosiaaliturvaan, tiputtamalla polttoaineen hintaa ja korottamalla työmatkavähennystä. Eläkkeensaajille on tehty veronkevennys. On selvää, että tämä ei vielä riitä. On tehtävä, mikä on välttämätöntä.

Ilmassa on liikaa lupauksia ja liian vähän rahaa. Kokoomus voitti suurimman lupauksen tittelin lupaamalla velkarahalla maksettavaksi miljardin euron arvoisen tuloveroalennuksen. SDP:n kolmen kohdan lupaus oli hitusen inhimillisempi. Toki siihenkin liittyy ongelmia.

Pääministeripuolueen eduskuntaryhmän johtaja Antti Lindman ehdotti muun muassa varhaiskasvatusmaksujen alentamista. Keskusta on pienentänyt varhaiskasvatusmaksuja kahdessa hallituksessa ja vienyt läpi 26 700 pienituloiselle perheelle oikeuden maksuttomaan varhaiskasvatukseen. Tahtoa jatkaa tätä työtä olisi.

Ilmassa on liikaa lupauksia ja liian vähän rahaa.

Varhaiskasvatus on kuitenkin kriisissä. Esimerkiksi Helsingissä jonotus varhaiskasvatuspaikkaan kestää jo nyt neljättä kuukautta ja Päijät-Hämeessäkin jonot ovat paikoin pitkiä. Tilanne vain pahenee. Viime hallituskaudella tehdyt kiristykset kelpoisuuksiin tulevat voimaan 2030 ja vaikeuttavat henkilöstön saatavuutta entisestään. Pahimmillaan palvelua joudutaan keskittämään ja ryhmiä lopettamaan. Perhepolitiikan on oltava tätä parempaa.

Henkilöstön saatavuus on niin iso haaste varhaiskasvatukselle, että korjausliikkeet nykytilaan ovat välttämättömiä. Myös vauvabuumi ja maksujen alennus lisäävät varhaiskasvatukseen tulijoita. Nykyinen henkilöstörakenne tulisi arvioida uudelleen ja täydennyskoulutusta tehostaa.

Mikäli pääministeripuolueen esitys etenee, ainoa nopea keino on helpottaa varhaiskasvattajien kelpoisuuksia. Muuten lopputulos on pelkkää sanahelinää, kun yhä useampi perhe siirtyy paheneviin varhaiskasvatusjonoihin odottamaan.

Inflaatiosta kärsivät toki muutkin kun vain ne pienten lasten perheet, jotka käyttävät päiväkotia. Myös taaperoa kotona hoitavalle tarvitaan korotus kotihoidontukeen. Kotihoitoa ei kannata vähätellä.

Esimerkiksi Lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen puhui sen puolesta tällä viikolla. Myös Aino Saarisen Helsingin yliopistoon tekemä väitöstutkimus tuli vastikään siihen lopputulokseen, että alle kaksivuotiaiden lasten varhaiskasvatuksella ei ole vielä yhteyttä esimerkiksi oppimistuloksiin.

Tärkeintä pienelle lapselle ovat tutut ja luotettavat aikuiset ja turvallinen leikki. Myös oman lapsen kohdalla on helppo ajatella näin. Siksi meidän on turvattava palveluiden monipuolisuus ja ammattilaisten riittäminen.

Kirjoittaja on asikkalalainen kansanedustaja (kesk.).

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä arkisin ja viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut