Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Missä ja millainen on oma lähimetsikkösi? Kerro meille lähimetsikkösi merkityksestä

Pääkirjoitus Tummia pilviä rakennusalan horisontissa

Rakentaminen on niin sanottu keskisyklinen toimiala, joka reagoi suhdannevaihteluihin pienellä viiveellä. Ei ensimmäisenä, muttei hännänhuippunakaan. Näyttäisi siltä, että rakentamisessa on odotettavissa hiljaisempi vaihe ensi vuoden puolella. Tätä ennakoi haettujen rakennuslupien määrä, joka notkahti maalis-toukokuussa lähes kolmanneksen viime vuoteen verrattuna. Kun rakennuslupia ei haeta, sen jälkeen myös urakoiden määrä laskee.

Tilanne ei varmasti tule yllätyksenä, sillä rakennusala on monen paineen puristuksessa. Tarvikkeiden saatavuus on ollut varsinkin keväällä iso ongelma. Tarvikkeiden kallistuminen on ollut huimaa. Korkojen nousu on vaikuttanut rahoituskustannuksiin ja sitä myöten laimentanut rakennuttajien intoa ottaa lainaa. Kun vielä Euroopan keskuspankki puhuu taantuman riskistä laajalla alueella, isompia investointeja herkästi lykätään.

Rakennusyhtiöiden kannattaa nyt kerätä kassaan pelivaraa.

Tätä taustaa vasten oli huojentavaa havaita, että ainakaan Lahden seudulla toimivissa rakennusyrityksissä taantuman pelko tai kustannusten nousu eivät näy arjessa. Päinvastoin töitä paiskitaan entiseen malliin ja osin paremmassa tilanteessa kuin viime keväänä. Venäjän Ukrainassa aloittaman hyökkäyssodan jälkeen tavaramarkkinoilla käväisi hetkellinen shokki, jolloin tarvikkeista syntyi pulaa. Nyt rakennusalan toimijat kuitenkin vakuuttavat, että tilanne on kehittynyt parempaan suuntaan. Joissakin tarvikkeissa pula toki tuntuu edelleen. Ongelma on etenkin niissä tavaroissa, joita on totuttu tuomaan Venäjältä tai Ukrainasta kuten terästä, lasia, puuta tai laattojen materiaalina käytettävää vaaleaa savea.

Päijät-Hämeessäkin kuitenkin nähdään, että ensi vuoteen liittyy epävarmuutta. Tätä ennakoi myös Hämeen kauppakamarin ja EK:n tuorein suhdannekysely, jossa erityisesti rakennusteollisuuden näkymiä kuvattiin synkiksi.

Siksi on tärkeää, että hyvin pärjäävät rakennusyhtiöt keräävät nyt kassaan pelivaraa hiljaisempia aikoja varten. Siihen toimialalla on jo totuttu, että suhdanteen vaihtelevat ja näkyvät suoraan työmailla. Rakennuksilla on pitkä perinne siinä, että töiden loppuessa väkeä lomautetaan eikä irtisanota. Sekä työntekijä että työantaja tietävät, että uuden projektin tullessa on taas töitä. Rakennusalalla työskentelee Suomessa neljännesmiljoona ihmistä. Se on paitsi merkittävä työllistäjä, myös tärkeä verotulojen lähde.. Siksi toivoa sopii, että rakentamisen hiljaisempi vaihe jää lyhyeksi.