Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivitämme verkkosivujamme, tilaajien on kirjauduttava uudelleen

Lukijalta | Liikenneturvallisuus syntyy ystävällisellä yhteistyöllä

Mervi Pasanen nostaa kolumnissaan (ESS 22.7.) esiin tärkeän lahtelaiseen kaupunkikulttuuriin liittyvän ominaisuuden: jalankulkija seistä nököttää suojatien reunassa ja odottaa, että autojono katkeaa ylityksen verran paikoissa, joissa liikennevalot eivät ohjaa kulkua.

Muutimme mieheni kanssa Lahteen kaksi vuotta sitten ja lähes päivittäin kohtaamme suojateillä vaaratilanteita. Toki Lahdessa on myös jalankulkijoiden oikeudet huomioon ottavia autoilijoita, mutta valitettavan monet ovat sosiaalistuneet lahtelaiseen ”maan tapaan”: röyhkeään, jalankulkijoista piittaamattomaan ajamiseen.

Ominaisuus ei liity tiettyyn autoilijaryhmään, vaan jalankulkijoiden hengen ja terveyden vaarantavaan ajotapaan syyllistyvät eri ikäiset ja eri hintaisilla autoilla ajavat kuskit. Valitettavasti jopa monet taksi- ja bussikuskit ovat välinpitämättömiä jalankulkijoiden oikeuksien suhteen. Erityisen ikäviä ovat tilanteet, joissa autoilija veivaa ikkunan auki sättiäkseen suojatiellä astelevia jalankulkijoita.

Lahden maine röyhkeiden autoilijoiden villinä läntenä ei lisää kaupungin vetovoimaa sen enempää turistien kuin tänne muuttoa suunnittelevien ihmisten – varsinkaan lapsiperheiden – silmissä. Me lahtelaiset voisimme ottaa tavoitteeksemme Mervi Pasasen kolumnissaan kuvaaman jalankulkijoiden ja autoilijoiden vuorovaikutuksen: autoilija pysähtyy havaitessaan suojatietä lähestyvän jalankulkijan ja jalankulkija tervehtii kohteliasta autoilijaa nostamalla kättään.

Kirjoittaja on lahtelainen.