Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuliko kotiseudun uutiset luettua tällä viikolla? Testaa tietosi uutisvisassa.

Lukijalta | Suomalaisten energiaan on panostettu viisaasti

Suomi on ymmärtänyt maantiedettään ja toteuttanut sellaista energiapolitiikkaa, joka on perustunut monipuolisiin ratkaisuihin ja yhteistyöhön useampaan ilmansuuntaan. Olemme Suomessa olleet viisaita ja toteuttaneet energiaratkaisuja, jotka ovat perustuneet kotimaisuuden vahvistamiseen, oikeudenmukaisuuteen sekä energian toimitusvarmuuden eli turvallisuutemme takaamiseen.

Kestävyyskykyämme energiassa on koeteltu, mihin syynä on yksinkertaisesti Venäjän rikollinen hyökkäyssota Ukrainassa. Sotahinnat ovat näkyneet autoilijoille tankatessa. Nousseita hintoja ei olla vain jääty ihmettelemään. Päätimme laskea liikennepolttoaineen jakeluvelvoitetta autoilijoiden helpottamiseksi, mikä on onneksi myös näkynyt pumppuhinnoissa.

Samankaltainen reilu keino tukea kotitalouksia on ollut avustaa pientalon öljypannusta luopumista. Avustus on samalla tukenut paikallisia lämmitysratkaisuja kuten maalämpöä tai ilma-vesilämpöä. Suuremmassa kuvassa nämä ratkaisut ovat vähentäneet ulkomaisen öljyn käyttöä sekä päästöjä.

Kotitalouksien kannalta on tärkeää, että jokainen tupa lämpenee ja jokaisessa tuvassa lamppu palaa. On kyse meidän yhteisestä energian toimitus- ja huoltovarmuudestamme, jonka olemme onnistuneet pitämään varmalla tasolla, vaikka määrätietoisesti irtauduimme nopeasti Venäjän tuontienergiasta. Se on samalla Putinin sotakassasta pois.

Mitään kotimaista energiamuotoa ei tule sulkea nyt pois.

Pohjoismainen yhteistyö ja toimivat välit Baltian maiden kanssa ovat esimerkki pitkäjänteisestä energiapolitiikastamme, jonka ansiosta saamme kotimaisen tuotantomme lisäksi sähköä Pohjoismaista ja kaasua Baltiasta. Kaasutoimituksia varmistaa jatkossa Inkooseen sijoitettava nesteytetyn maakaasun terminaalilaiva, mikä kertoo ketteryydestämme tehdä viisaita energiaratkaisuja hetkessä.

Myös turve on osa huoltovarmuuttamme. Huoltovarmuuskeskus on perustamassa turpeelle varmuusvarastoa, jonka tehtävänä on varmistaa lämmitysenergian tuotantoa ja samalla luoda siirtymäkauden näkymää turvetuottajille. Mitään kotimaista energiamuotoa ei tule sulkea nyt pois.

Ratkaisukeskeinen ja viisas energiapolitiikkamme investoi vähähiiliseen tulevaisuuteen. Keinojen keskiössä on suomalaisen teollisuuden sähköistäminen, jota vauhdittavat sähköveron keventäminen ja sähköistämistuki, jotka toisin sanoen lisäävät investointeja vähäpäästöisiin energiaratkaisuihin.

Vetytalous on osa energiaratkaisujemme tulevaisuutta. Vety on pidemmän aikavälin ratkaisu, vaikka kansainvälistäkin kiinnostusta saaneita hankkeita on jo vireillä. Myös vedyssä on kyse fossiilisten polttoaineiden korvaamisella sähköisillä ratkaisuilla.

Sähkönsiirrosta puheen ollen, Energiavirasto on pienentänyt sähköyhtiöiden suurinta sallittua tuottoa ja kertakorotusten suuruutta on alennettu. Samalla sähkökaapelia on laitettu enenevässä määrin maahan, mikä vähentää sähkökatkoja.

Kotitaloudet hyötyvät näistä päätöksistä. Reilua ja viisasta sanoisin.

Kirjoittaja on elinkeinoministeri.