Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Missä ja millainen on oma lähimetsikkösi? Kerro meille lähimetsikkösi merkityksestä

Pääkirjoitus Päätös kaasuleikkauksesta oli EU-maiden yhteinen viesti Venäjälle

Euroopan unionin energiaministerit pääsivät väljään sopuun kaasun kulutuksen vähentämisestä EU:n alueella. Tarkoitus on leikata käytettävän kaasun määrää 15 prosenttia ensi talven aikana viimeisen viiden vuoden kulutuksen keskiarvosta.

EU:n energiaministerit päässeet sopuun kaasun kulutuksen vähentämisestä – Lintilä: "Venäjä laajensi Natoa, nyt se yhdistää Euroopan unionia"

Päätös ei ollut helppo, koska monet Euroopan maat ovat hyvin riippuvaisia venäläisestä kaasusta. Siksipä päätöstä edelsi kompromissi, jossa annettiin myönnytyksiä tietyissä erityistilanteissa. Leikkaus voi olla aiottua pienempi Irlannin ja Maltan kaltaisille saarivaltioille, jotka eivät ole kiinteässä yhteydessä EU-maiden kaasuverkostoon. Poikkeuksia on luvassa myös niille, joiden energiantuotanto on erittäin riippuvainen kaasusta.

Nähtäväksi siis jää, kuinka mittavasta leikkauksesta EU:n mittakaavassa lopulta on kyse. Määriä tärkeämpi oli kuitenkin signaali siitä, että EU-maat voivat saavuttaa poliittisen yksimielisyyden keskeisessä energiakysymyksessä. Tämä toivottavasti osoittaa sen, että Venäjän on vaikea kiristää EU:ta kaasullaan.

Saksan olisi järkevää lykätä ydinvoimaloidensa sulkemisia.

Päätös oli tehtävä pakon edessä, koska selvää on, että lyhyellä ja keskipitkälläkään aikavälillä ei pidä tuudittautua siihen, että Euroopan käytössä olisi entinen määrä venäläistä kaasua. Suomelle kompromissi oli helpompi kuin monelle muulle jäsenmaalle, sillä täällä kaasun käyttöä on vähennetty määrätietoisesti jo pidemmän aikaa. Viimeisen kymmenen vuoden aikana kaasun kulutus on puolittunut.

Muutenkin hurjana laukkaavan inflaation kannalta kaasun käytön vähentäminen on myrkkyä. Ministerit kun eivät sitoutuneet vähentämään energian käyttöä vaan ainoastaan edullista kaasua. Jos ja todennäköisesti kun jäsenmaat eivät pysty samassa tahdissa vähentämään energiankulutusta, kaasu täytyy korvata kalliimmalla raaka-aineella. Ja se vauhdittaa inflaatiota.

EKP:n täytyy ottaa tämä huomioon kun se miettii tulevia korkopäätöksiä. EKP on myöntänyt, että jo nykyinen linja uhkaa ajaa Euroopan taantumaan. Taantumassa toki olisi se hyvä puoli, että teollisuuden energiantarve vähenee. Vaan siihen positiiviset vaikutukset sitten jäisivätkin.

Tässä tilanteessa olisi järkevää, että Saksa voisi lykätä ydinvoimaloidensa sulkemista.

Ja toki jokainen voi omalta osaltaan vaikuttaa siihen, että energiankulutus olisi ensi talvena aiempaa pienempi. Ja toivoa, että tuleva talvi olisi leuto.

Moni sähkölämmittäjä on pulassa, koska hinta on kohonnut nelinkertaiseksi – lahtelainen Heikki Lehtiniemi ei solmisi nyt pitkää sähkösopimusta