Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuliko kotiseudun uutiset luettua tällä viikolla? Testaa tietosi uutisvisassa.

Vili Uuskallion kolumni Lahtelaisten osittain omistama yhtiö kauppaa sähköä suolaiseen hintaan

Sähkön raju hinnannousu antaa kuluttajille aiheen vertailla sähkösopimuksia entistäkin tarkemmin. Jopa pienehkössä kerrostaloasunnossa, jossa sähköä ei käytetä lämmittämiseen, määräaikaisten sähkösopimustarjousten vertailu ja kilpailuttaminen voi tuoda satojen eurojen vuotuisen säästön. Sähköllä lämpiävässä omakotitalossa hintaero saattaa olla satasen luokkaa jo kuukaudessa.

Oomille huomautus kuluttaja-asiamieheltä – hintakaton markkinoinnissa esitetyt lupaukset eivät olleet realistisia, yhtiö ei pitänyt rahallisia hyvityksiä tarpeellisina

Kerrostaloasuntoni määräaikainen sähkösopimus oli katkolla viime syksynä. Tuolloin sähkön hinta oli lähtenyt vasta loivaan nousuun. Lahden kaupungin omistaman Lahti Energian uskollisena asiakkaana olen ostanut sähköä myyntiyhtiö Oomi Energialta, jonka osakkaisiin Lahti Energia lukeutuu.

Oomi tarjosi päättyvän sopimuksen jatkoksi hintaa, joka ei ollut halvimmasta päästä. Suolaisella kuukausimaksulla ryyditetty tarjous oli vuosihinnaltaan peräti 56 prosenttia kalliimpi kuin ruotsalaisen Vattenfallin tekemä tarjous.

Kun pyysin Oomilta vastatarjousta, yhtiö poisti tarjouksestaan kuukausimaksun ja alensi energian hinnan Vattenfallin tarjoamiin lukemiin. Hyväksyin tarjouksen, vaikka jäi tunne, että asiakasta yritettiin vedättää.

Verkkosivuillaan Oomi kertoo arvostavansa halpoja hintoja.

Sähkön hinta on energiakriisin seurauksena kohonnut noin kolminkertaiseksi loppusyksyn lukemista. Vertailu osoittaa, että Oomi ei muuttuneessakaan tilanteessa kilpaile edullisilla hinnoilla.

Kouvolan kaupungin omistama KSS Energia tarjoaa nyt kerrostaloasukkaalle kaksivuotista sopimusta vajaan 21 sentin kilowattituntihinnalla ja 1,50 euron kuukausimaksulla. Tampereen Sähkölaitos myisi aurinkosähköä samalla hinnalla, mutta kuukausimaksu olisi vajaat neljä euroa.

Helen ja Vattenfall tarjoavat 24 kuukauden sopimuksiin vajaan 24 sentin kilowattituntihintaa. Kuukausimaksu olisi Helenillä kolme euroa ja Vattenfallilla 4,50 euroa.

Lahti Energia on varovainen – kallis sähkö ei innosta suurinvestointiin

Ja mitä tarjoaakaan Oomi, jonka osaomistajia lahtelaiset Lahti Energian kautta ovat: lyö pöytään tarjouksen, jossa sähkö maksaisi lähes 28 senttiä kilowattitunnilta. Kuukausimaksu olisi 4,90 euroa, mutta se jätettäisiin jalomielisesti perimättä kolmen kuukauden ajalta.

Hintavertailun mukaan KSS Energian tarjoaman sopimuksen vuosihinnaksi tulisi 375 euroa. Tampereen Sähkölaitoksen tarjouksessa hinta olisi reilut 400 euroa vuodessa. Helenin ja Vattenfallin tarjouksissa vuosihinta liikkuisi 450 euron tietämillä.

Oomin tarjouksessa vuosihinta olisi 533 euroa eli 42 prosenttia kalliimpi kuin KSS Energian tarjouksessa. Tampereen Sähkölaitoksen tarjoukseen verrattuna Oomin tarjous on lähes kolmanneksen kalliimpi. Heleniin verrattuna lisähintaa kertyisi 20 prosenttia.

Kallis sähkö voi sekoittaa sähköllä lämmittävän talouden

Sähkölämmitteiseen omakotitaloon KSS Energia tarjoaa kaksivuotista sopimusta noin 4 000 euron vuosihinnalla. Väre-yhtiön ja Vattenfallin tarjouksissa vuosihinnat pyörivät 4 500 euron hujakoilla. Oomin tarjouksessa vuosihinta kohoaisi yli 5 300 euroon.

Vuonna 2020 perustetun Oomin takana ovat Lahti Energian lisäksi Vantaan Energia, Pori Energia, Oulun Seudun Sähkö sekä Oulun Sähkönmyynti.

Verkkosivuillaan Oomi kertoo arvostavansa halpoja hintoja ja ihmisläheistä asiakaspalvelua. Tuoreiden havaintojen mukaan asiakkailla on vaikeuksia saada yhteyttä Oomin ruuhkautuneeseen asiakaspalveluun.

Moni sähkölämmittäjä on pulassa, koska hinta on kohonnut nelinkertaiseksi – lahtelainen Heikki Lehtiniemi ei solmisi nyt pitkää sähkösopimusta

Sähkön hinnan nousu voimisti aurinkosähkö­n suosiota – hollolalainen Tapio Tolvanen asennutti katolleen 56 paneelia