Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lukijalta | Kriisiaikoina tarvitaan yhteisyyttä, ei riitelyä

Ensi talveksi on luvassa kylmää kyytiä, jos ja kun energian saatavuus heikkenee ja hinta nousee. Viimeiset kaksi vuotta ovat tuoneet arkeemme kulkutaudin, sodan ja nälän, joiden luulimme jo jääneen historiaan.

Teknistynyt palveluyhteiskuntamme on osoittanut haavoittuvuutensa. Kulman takana odottavat uhkat, jotka haastavat yhteiskuntien kestävyyttä. Ilmaston kuumeneminen ja lajikato sysäävät liikkeelle vesi-, ruoka- ja pakolaiskriisin, jotka koettelevat ihmisoikeuksia ja taloutta.

Joka kolmas nuori kokee viime keväänä tehdyn E2-tutkimuksen mukaan elämässään tarkoituksettomuutta, mikä heijastuu lisääntyneinä mielenterveyden ongelmina. Monia painaa ajatus siitä, että nykyinen elämäntapamme johtaa heikkenevään kehitykseen ihmiskunnan ja luonnon kannalta.

Julkisuuden luomat onnistumisen mittarit, vauraus, menestys ja maine, tuntuvat monille kaukaisilta. Varsinkin monet nuoret miehet putoavat opinnoista, työelämästä ja parisuhteesta. Suomessa huumekuolemien määrä väkilukuun suhteutettuna on Euroopan kärkeä. Liian moni luovuttaa todetessaan, ettei ole onnistunut saavuttamaan menestystä.

Itseään arvostava ammattiylpeys ei tunne roskaduuneja.

Katseen lukittuminen omaan itseen on ongelmallista. Elämää pitäisi arvostaa yksilön saavutusten sijasta koko yhteisön kannalta. Siksi suuri kysymys kuuluu, kuinka saada mahdollisimman monet osallisiksi yhteisen elämän rakentamisesta. Avoimia tehtäviä on satojatuhansia ja käsipareja kaivataan monenlaisiin tehtäviin. Itseään arvostava ammattiylpeys ei tunne roskaduuneja.

Kokemus tarpeellisuudesta yhteisön kannalta synnyttää merkityksellisyyttä. Yhteinen tilannetietoisuus ja voimat on kohdennettava tulevaisuuden rakentamiseen, jossa kaikkia tarvitaan. Samalla hajottava riitely on pantava syrjään.

Erimielisyys vie voimia ja estää näkemästä yhdistäviä asioita. Hajaannus ja hämmennys ovat myös vieraan vallan mahdollisten vaikuttamisyritysten tavoitteena. Ei tule antautua esimerkiksi vihapuheen edistäjäksi ja samalla yhteiskunnan vahingoittajaksi.

Kirkolla ja sen sanomalla on edelleen keskeinen merkitys kriisinkestävyyden ylläpitämisessä. Kirkon elämä perustuu Raamattuun, joka vahvistaa uskoa, toivoa ja rakkautta. Raamatusta on valitettavasti tullut tulkintaerimielisyyksien kohde, ja siten monille haitallinen ja kartettava kirja. Tämä hajottaa kirkkoa ja heikentää sen vaikutusta elämän perustana.

Martti Luther luki usean vuoden ajan Raamatun läpi kahdesti vuodessa. Raamattu oli hänelle kuin suuri puu, jonka lehvästöstä putosi jokaisella lukukerralla jokin omena tai päärynä. Myös meillä Suomessa Raamatun synnyttämä usko on kantanut sukupolvia yhteisissä kriiseissä.

Raamatun vahvistama toivo on saanut katsomaan vaikeuksien yli ja ryhtymään yhteisen elämän rakentamiseen. Raamattu on rohkaissut rakastamaan lähimmäistä. Raamatun sana opettaa ja lohduttaa, sekä antaa ikuisen elämän toivon. ”Heittäkää kaikki murheenne hänen kannettavakseen, sillä hän pitää teistä huolen.”

Kirjoittaja on lahtelainen kenttäpiispa.