Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lukijalta | Sota ei oikeuta rasismia

Emme saisi alkaa syrjiä yksittäisiä venäläisiä heidän maansa johdon, tiettyjen sotilaiden ja instituutioiden tekojen takia. Venäläisiin kohdistuva rasismi, syrjintä on viime aikoina noussut voimakkaasti, eikä olisi kaukaa haettua arvioida sen pahentuvan sodan muuttuessa katkerammaksi.

Yksi pahenemisen tapa olisi uhkailu ja väkivalta. Sitä ehkä aika usein "ymmärrettäisiin" eli käytännössä osittain hyväksyttäisiin, mikäli väkivalta tapahtuisi Suomessa ja olisi ukrainalaisen tekemää. Yksi "ymmärrystä" lisäävä seikka olisi tilanne, jossa kyseinen venäläinen olisi puolustellut sotaa ilkeään sävyyn.

Vastustan ehdottomasti Venäjän valtion nykyisen johdon ja instituutioiden tekemiä rikoksia, kuten rikoksia Ukrainaa ja ukrainalaisia kohtaan. Maan johto on kuitenkin eri asia kuin sen kansat, eikä Venäjän valtion eristäminen saa johtaa yksittäisten venäläisten huonoon kohteluun.

Nykyisessä tilanteessa tarvitaan sitä vastoin itsekuria ja suurta kekseliäisyyttä. Pitäisi aina eristystoimia tehdessä muistaa painottaa itselle ja muille, etteivät kohteena ole yksittäiset venäläiset, vaan he ovat valtakoneiston uhreja hekin. Se on samalla ainoa keino saada liittolaisia rikoksia tekevää hallintoa vastaan.

Ellei halua noudattaa moraalia, vaan ajaa pelkkää omaa etua, pitää muistaa rasismin seuraus. Kremlin informaatiosodalle venäläisvastaisuus on "myönteinen" uutinen. Mitä suurempaa syrjintä on, sitä tehokkaampaa informaatiosota on, sitä suuremmaksi Kremlin johdon valta muodostuu ja sitä vaarallisemmaksi Suomen asema käy.

Kremlin johtajat ovat jo ennen nykyistä kriisiä halunneet esittää itäisen Euroopan venäläisvähemmistöt sorrettuina, mikä asettaa muka pakon ja velvollisuuden "suojella" niitä, tarvittaessa voimakeinoin.

Entäpä natsi-Saksa? Osa väestöstä oli äänestänyt Hitleriä, osa väestöstä kannatti häntä. Osa väestöstä oli tehnyt sotarikoksia tai hyväksynyt niitä. Mutta se ei oikeuttanut väkivaltaan yksittäisiä kansalaisia kohtaan sodan lopussa ja sen jälkeen. Sama pätee kaikkiin maihin ja diktatuureihin. Niissä sitä paitsi johto pystyy säätelemään mediaa ja kansalaisten keskustelua.

Kehotan lopettamaan rasismin, ennen kuin on liian myöhäistä, lopettaa ennen sen pahenemista. Kyllä me suomalaiset osataan.

Kirjoittaja on valtiotieteiden maisteri.