Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Pääkirjoitus 22.7.2022 Ranta-Kartanon viihdekeskus jäänee haaveeksi

Lahden Ranta-Kartanoon kauan suunnitteilla olleesta viihdekeskus-kylpylähotellista uhkaa tulla uusin lenkki toteutumatta jääneiden lahtelaisten matkailuhankkeiden pitkässä ketjussa.

Lahtelainen kiinteistökehitysyhtiö Kinos on jo viitisen vuotta tutkinut mahdollisuuksia rakentaa Ranta-Kartanon nykyisen pysäköintialueen paikalle iso kokonaisuus, joka kylpylähotellin ohella käsittäisi muun muassa uimahallin sekä ravintola- ja liiketiloja.

Onnistuessaan hanke toisi Lahteen kauan kaivatun matkailuvaltin ja kaupantekijäisenä 50 metrin uima-altaan, joten kaupunki on vauhdittanut sitä varaamalla alueen Kinoksen yksinoikeudeksi ja sitoutumalla uimahallin pitkäaikaiseksi vuokralaiseksi. Omin voimin kaupunki rakennuttaa parhaillaan uutta pysäköintitaloa koko alueen tarpeisiin.

Kinoksen projekti vaikutti aluksi etenevän lupaavasti, mutta sitten iski koronapandemia sekoittaen pahasti koko matkailubisneksen. Seuraava iso takaisku oli Venäjän hyökkäyssota, joka sinkosi rakentamisen kustannukset rajuun nousuun. Se viimeistään näyttää sekoittaneen Kinoksenkin pasmat niin, ettei yhtiö ole tähän päivään mennessä kyennyt kertomaan Lahden päättäjille jo kauan sitten lupaamaansa tietoa rahoituksen järjestymisestä noin 120 miljoonan euron kokonaisuudelle.

Pitkällisen hiljaiselon jälkeen ei tullut yllätyksenä uutinen, jonka mukaan Kinos ei ole hakenut jatkoa kesäkuun lopussa umpeutuneelle aluevaraukselleen. Kinos ei tosin ole kertomansa mukaan vielä luovuttanut, vaan jatkaa edelleen selvityksiään ja pitää yhteyttä kaupunkiin. Tämän yhtiö voi tehdä kaikessa rauhassa, koska sen omat suunnitelmat ovat jo pitkällä, eikä tontille ole ilmaantunut muitakaan ottajia.

Kaupunginhallituksessa on tosin halukkuutta katsoa kilpailuttamalla, löytyisikö alueen kehittämistä kohtaan laajempaa kiinnostusta. Mikään ei estä yrittämästä, mutta saalis voi nykyisessä suhdannetilanteessa jäädä laihaksi. Etenkin, ellei alueen kaavoitusta olla valmiita muuttamaan uusien ideoiden toteuttamiseksi.

Kinoksen uusin ehdotus on jakaa hanke kahtia siten, että ensin rakennettaisiin hotelli ja uimahalli. Liiketilojen ynnä muiden vuoro tulisi vasta myöhemmin. Kaupungin päättäjille ykkösprioriteetti näyttää olevan uimahalli vaikka kaupungin omana hankkeena.

Näkemyksiä sovitellaan yhteen elokuussa, mutta jo nyt voi veikata, ettei Ranta-Kartanoon nouse ainakaan sellaista matkailutäkyä, jota sinne viime vuodet on maalailtu. Kuten ei noussut aikanaan myöskään Teivaan rinteeseen eikä rantaan. Tarina alkaa jo olla lahtelaisittain valitettavan tuttu.