Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuliko kotiseudun uutiset luettua tällä viikolla? Testaa tietosi uutisvisassa.

Lukijalta | Vuokratyövoiman käyttö sote-alalla ei ole aivan mutkaton asia

Moni Päijät-Soten työntekijä on sosiaalista mediaa selatessaan törmännyt erilaisten vuokratyöfirmojen työpaikkailmoituksiin. Niissä etsitään työntekijän omalle Päijät-Soten osastolle tai työpisteelle työvoimaa paremmilla korvauksilla, kuin työntekijän oma palkka on.

Kilpailu työvoimasta on kovaa, ja moni jopa miettii irtisanoutumista toimestaan ja tulemista töihin omalle osastolleen vuokratyöfirman kautta paremman palkan toivossa. Luvatut tuntipalkat (sairaanhoitajille 21–27 e/h ja lähihoitajille 17–20 e/h) näyttävät äkkiseltään katsottuna korkeilta, mutta huomio täytyy kiinnittää siihen, mitä kyseisiin palkkoihin sisältyy ja mitä ei.

Vuokratyöfirmojen tarjoama tuntipalkka sisältää jo lomakorvauksen ja mahdolliset ikälisät, jotka yleensä maksetaan normipalkan päälle. Työsopimukset ovat usein lyhyitä, ja toimipiste voi vaihtua tilaajan tarpeen mukaisesti.

Työntekijän sairastuessa sairausajan palkka on joko huomattavasti pienempi tai sitä ei makseta ollenkaan. Syynä tähän on, että pitkäaikaisetkin sijaiset työskentelevät vuokrafirmoissa useimmiten tuntipalkkaisina ja että käytettävät työehtosopimukset ovat ehdoiltaan kunta-alan sopimusta huonompia.

Toivoisimme työnantajalta panostusta oman henkilöstön lisäämiseen ja pitovoiman kasvattamiseen.

Lisäksi työntekijöiltä saattavat puuttua lakisääteiset työterveyshuollon palvelut, kuten myös työnantajan mahdollistamat tai järjestämät lakisääteiset vuosittaiset koulutukset.

Teimme leikkimielisen työnhakusoiton erääseen vuokratyöfirmaan, joka etsii Lahdessa lähihoitajia kotihoidon yksityiselle toimijalle. Kävi ilmi, että noin 35 vuoden työkokemusta tai lääkkeenantolupien voimassaoloa ei arvosteta laisinkaan: Palkka olisi ollut 17 euroa tunnilta sekä kokeneelle että vastavalmistuneelle hoitajalle lääkkeenantoluvista riippumatta.

Tämä ei kuulostanut kovin reilulta. Epäselväksi jäi myös se, missä työpisteessä tai millä meriiteillä lähihoitajan olisi mahdollisuus päästä 20 euron enimmäistuntipalkkaan.

Tällä hetkellä näyttää siltä, että vuokratyövoiman käyttö on tullut jäädäkseen myös terveydenhoitoalalle. Asia ei kuitenkaan ole aivan mutkaton, ei edes työnantajalle.

Työnantaja saattaa rikkoa laissa määriteltyä vapaata ammatinharjoittamisoikeutta, mikäli se estää työntekijää tekemästä satunnaista ylimääräistä työtä vuokratyöfirman kautta. Lisäksi vuokrafirmojen käyttämisestä tulee käydä yhteistoimintalain mukaiset keskustelut henkilöstön edustajien kanssa, mikä tuntuu kiireessä ja hoitajapulan vallitessa herkästi unohtuvan.

Tietämättömyys henkilökunnan keskuudessa saa helposti liikkeelle monenlaisia huhuja ja väärinkäsityksiä sotkien pahimmillaan koko toimipisteen työrauhan.

Me Tehyn ja Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Superin luottamushenkilöt toivoisimme työnantajalta voimakasta panostusta oman osaavan henkilöstön lisäämiseen ja pitovoiman kasvattamiseen. Nykyistä kilpailukykyisempi palkkaus sekä työolojen parantaminen auttaisivat kasvattamaan työntekijöiden määrää ja sitoutumista. Henkilöstön aito kuunteleminen lisäisi positiivista yhdessä tekemisen tunnetta – hyödyttäen varmasti molempia osapuolia!

Leppikari on Tehyn va. pääluottamusmies ja ao 316 varapuheenjohtaja, Nummela Tehyn alueluottamusmies, Suominen Tehyn alueluottamusmies, Tuomi Tehyn alueluottamusmies, Aatonen Superin ao 405 puheenjohtaja.