Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Pääkirjoitus Lahti Eventsin päivät tulivat luetuiksi, mutta kriittistä keskustelua on syytä jatkaa

Ahdinkoon ajautuneen Lahti Eventsin tilanteeseen saatiin selkeyttä tiistaina, kun Lahden konserni- ja tilajaosto päätyi ehdottamaan kaupunginhallitukselle yhtiön toiminnan lopettamista nykymuodossaan. Lahti Events ajetaan alas näillä näkymin syyskuun loppuun mennessä. Siihen asti sen maksuvalmius turvataan emoyhtiö KOKO Lahden ja kaupungin yhteisin ponnisteluin.

Lahti Events on kaupungin oma tapahtumayhtiö, jonka piti järjestää tänä kesänä KymiRingillä kolme isoa kilpailuviikonloppua. Radan keskeneräisyys johti kahden tapahtuman peruuttamiseen ja kolmannen siirtämiseen Hyvinkäälle, mikä suisti Lahti Eventsin kassakriisiin. Vaihtoehdoiksi jäivät lisärahoitus tai konkurssi.

Konkurssiin ei konserni- ja tilajaosto lähtenyt Lahti Eventsiä ajamaan, vaikka olisi suurimman velkojan edustajana voinut sen tehdä. Ratkaisu olisikin ollut tässä kohtaa hätiköity, sillä muut velkojat olisivat luultavasti kääntyneet silloin suoraan kaupungin puoleen. Sitä paitsi Lahti Eventsillä on itselläänkin KymiRingiltä ja myös Hiihtoliitolta miljoonien eurojen saatavat, joiden perimisen äkillinen alasajo olisi voinut vaarantaa. Samoin tapahtumat, joita Lahti Eventsillä on yhä järjestettävänään tänäkin kesänä.

Kaupunki pyrkii nyt varmistamaan, että Lahti Events suoriutuu velvoitteistaan kunnialla emonsa KOKO Lahden tuella. Emon vastuulle on jäämässä myös tyttären saatavien perääminen, sillä tyttären omat päivät tulevat syksyllä luetuiksi, jos kaupungin ylimmät päättäjät noudattavat jaoston tahtoa.

Alasajo lienee väistämätön, sillä harvalta poliitikolta on enää viime aikoina herunut julkista myötätuntoa Lahti Eventsiä kohtaan, vaikka yhtiö itse on osaton kassakriisiinsä. Jos syyllisiä vaaditaan tilille, heitä voi etsiä eritoten asiansa pahoin sotkeneen KymiRingin suunnalta. Ja miksei myös edellisestä valtuustosta, joka äänestäen siunasi Lahti Eventsin lähdön naapurikunnassa sijaitsevan moottoriradan tapahtumajärjestäjäksi.

Jo tuolloin valtuustossa käytiin asiasta kriittistä keskustelua, ja sitä on syytä jatkaa ennen kuin naulat lyödään Lahti Eventsin arkkuun. Ydinkysymys on yhä, kannattaako kaupungin järjestää isoja yleisötapahtumia omin voimin, vai tulisiko puuha jättää suosiolla yksityisille osaajille. Onnistuneet tapahtumat kun poikinevat Lahteen mammonaa yksityisissäkin käsissä, mutta riskit jäävät silloin muiden kuin veronmaksajien huoleksi. Toki tapahtumat on ensin hankittava Lahteen, ja sitä varten kaupungilla lienee syytä olla myös jatkossa oma organisaationsa, joka viime kädessä huolehtii asiasta.