Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Missä ja millainen on oma lähimetsikkösi? Kerro meille lähimetsikkösi merkityksestä

Lukijalta | Olemme sitä, millä ravitsemme itsemme

Iäkäs tuttavani sanoi vuosia sitten, miten hissi, bussi ja vessa ovat vieneet ihmisiltä jalat. Sanonta pitää paikkansa. Normaalin liikunnan vähentyessä ihmisten vaivat ovat lisääntyneet painon noustessa.

Liikalihavuus on yleismaailmallinen ilmiö, josta on ollut seurauksena räjähdysmäinen kakkostyypin diabeteksen yleistyminen. Kelan suorittamat lääkekustannukset ovat reilusti yli miljardi euroa vuodessa. Diabetes moninkertaistaa riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin, aivoinfarktiin, munuaisten vajaatoimintaan, hermovaurioihin ja silmän verkkokalvomuutoksiin.

Elintarviketeollisuus valmistaa meille koukuttavia, lihottavia prosessoituja elintarvikkeita, kuten sipsejä, ranskalaisia perunoita, upporasvassa paistettuja nugetteja, vain muutamia mainitakseni, sekä sokeroituja välipaloja, juomia ja alkoholia.

Mikäli ruuasta puuttuvat kuitu, kasvikset ja proteiini, olo on alavireinen uupumuksen ja nälän tunteen lisäksi kaiken aikaa. Näillä eväillä paino voi nousta vuodessa jopa useita kiloja.

Kuitu-, proteiini- ja kasvipitoinen ruoka ja säännöllinen ruokailurytmi estävät napostelun tarvetta. Liikunta eri muodoissaan tuo elämään virkeyttä ja iloa. Hyvä yleiskunto voi ehkäistä sairauksiakin, ja jos sairastuu, toipuminen on nopeampaa kuin huonokuntoisella. Kipulääkkeiden tarvekin usein vähenee sopivaa liikuntaa ulkoilmassa harrastamalla.

Ennen normaaleina pidetyistä elintoiminnoista on tehty sairauksia, joihin sopivia lääkkeitä lääketeollisuus on kehitellyt. Monet vanhukset ovat virkistyneet, kun lääkäri on käynyt läpi heidän lääkearsenaaliaan ja poistanut tarpeettomat pillerit.

Kirjoittaja on lahtelainen.