Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lukijalta | Vasta kirkon määräysvallan murentuessa uskallettiin harhapoluille

Kristillinen usko on luonut perustan sivistyksen ja tieteen kehitykselle, kirjoittaa Jari Iivanainen (ESS 16.7.) viitaten aborttikirjoitukseeni (ESS 5.7.):

"Ensinnäkin Aspivaara kirjoitti, että 'länsimainen sivistys syntyi sitä mukaa, kun uskonnon valta väheni'. Tämä on kyllä väärä käsitys, koska kirjakielet ja lukutaito (välttämättömiä tieteen tekemiselle) ovat länsimaissa syntyneet pääasiassa hurskaiden kristittyjen toimesta. Jos kristillistä uskoa ei olisi ollut, olisi länsimaisten yhteiskuntien kehitys saattanut viivästyä vuosisadoilla. Kristillinen usko on siten luonut perustan sivistyksen ja tieteen kehitykselle. Ateistit eivät saaneet tätä aikaan." Näin siis Iivanainen.

Tiedon järjestelmällinen tuhoaminen levisi kaikkialle, minne kirkon arvovalta ylettyi.

Kirkko antoi vallankäytölle niin tehokkaan ”moraalisen” oikeutuksen, että kesti yli tuhat vuotta, renessanssin aikaan asti, ennen kuin taiteessa tai kokemusperäisen tiedon alalla voitiin ilmaista mitään, millä ei ollut kirkon ”siunausta”, mitä Jari Iivanainen ei ehkä tiedä. Tiedon järjestelmällinen tuhoaminen, johon kuuluivat muun muassa kirjaroviot, suoritettiin niin perusteellisesti, että se levisi jopa Euroopan ulkopuolelle, kaikkialle, minne kirkon arvovalta ylettyi.

Kun kirkon määräysvalta alkoi murentua valistuksen myötä, uskallettiin harhapoluille. Niiden myötä tuli vähitellen se uusi aika, joka on mahdollistanut asioita, joita uskonnollinen ajattelu on aikansa yrittänyt estellä.

Kirjapainotaidon seurauksena ilmestyi suurelle yleisölle sellaista kiinnostavaa luettavaa, joka olisi muutakin kuin uskonnollista. Maailma alkoi avautua uudella tavalla löytöretkien, optisten keksintöjen ynnä muiden jumalattomien juttujen ansiosta, kuten sananvapaus ja muut liberaalit asenteet.

Kristillisen opetuksen tuloksena Suomessa ja läntisessä maailmassa uskotaan yleisesti Raamatun Jumalaan, jolla on yksi poika, joka on tuleva tuomitsemaan eläviä ja kuolleita, mutta juutalaisten mukaan Jahve on perheetön yksinvaltias.